Sprawozdanie za rok 2010

SPRAWOZADANIE Z DZIAŁALNOŚCI ŚWIETLICY MŁODZIEŻOWEJ W CHORULI

ZA ROK 2010

Świetlica młodzieżowa pełni funkcje opiekuńczą i wychowawczą, jest miejscem gdzie dzieci i młodzież spędzają czas wolny, odrabiają lekcje, spotykają się ze znajomymi, nawiązują nowe znajomości (gdyż często przybywają do nas dzieci i młodzież z innych miejscowości) uczą się różnych rzeczy począwszy od wspólnego przygotowywania posiłków, po naukę gry na instrumentach. Ze względu na dużą różnicę wiekową dzieci organizacja zajęć bywa trudna, ale świetlica stara się zaspokajać potrzeby wszystkich uczestników. W ramach podstawowej działalności świetlica młodzieżowa współdziała z Radą Sołecką, księdzem Proboszczem, Kołem Gospodyń Wiejskich, Mniejszością Niemiecką, Szkołą Podstawową w Malni oraz z innymi świetlicami organizując wspólne spotkania czy wycieczki. Prowadzona jest kronika, w której rejestrowana jest bieżąca działalność świetlicy.

Dzień seniora

Jak co roku świetlica wraz z radą sołecką uczestniczyła w organizacji spotkania dla seniorów naszej wsi. Goście przybyli tłumnie. Dzieci i młodzież naszej świetlicy przygotowały część artystyczną, po której zaprosiły dziadków i babcie do wspólnej zabawy w licznych grach
i konkursach.

Ferie zimowe

Ferie zimowe tradycyjnie w naszej świetlicy są czasem kiedy każdy uczestnik zajęć znajdzie coś ciekawego dla siebie. W okresie zimowym w świetlicy odbyły się liczne zajęcia plastyczne, muzyczne, ruchowe na świeżym powietrzu. Zorganizowaliśmy również wyjazd do kina do Opola na film pt.”Alwin i wiewiórki 2”, wyjazd do Parku Wodnego do Wrocławia, odbył sie bal przebierańców w którym wzięło udział blisko 70 osób a także zawitała u nas grupa teatralna z Krakowa Art-Re z bardzo interesującym i zabawnym przedstawieniem pt. „Dwie Dorotki”.

Dzień Dziecka

Świetlica wraz z radą sołecką zorganizowały festyn rekreacyjny w okazji Dnia Dziecka. Dzieci mogły korzystać do woli z dmuchanych zjeżdżalni, odbył się instruktarz udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej w wykonaniu Straży Pożarnej. Poza tym dzieci brały udział
w licznych grach, zabawach, konkursach. Nie zabrakło także słodkiego poczęstunku dla każdego małego uczestnika.

Andrzejki

Andrzejkowy wieczór zorganizowaliśmy wspólnie ze świetlicą młodzieżową z Malni. Dzieci i młodzież chętnie poznawali swoją przyszłość wykonując różne wróżby.

Warsztaciki językowe

W okresie przedświątecznym odbyły się warsztaty o tematyce Bożonarodzeniowej zorganizowane przez studentkę Dominikę Bassek. Warsztaty miały charakter cykliczny i odbyły się 15.12 w języku angielskim oraz 22.12 w języku niemieckim. Dzieci poznały podstawowe słownictwo związane ze Świętami Bożego Narodzenia, mogły wykonać skarpetę Mikołaja oraz pośpiewać kolędy w języku niemieckim i angielski.

Spotkanie przedświąteczne

W atmosferze świątecznej spotkaliśmy sie w naszej świetlicy
w ostatnią niedziele przed świętami Bożego Narodzenia. Wraz z rada sołecką i członkami Mniejszości Niemieckiej zorganizowaliśmy spotkanie przy kawie, cieście i opłatku. Dzieci umiliły czas przybyłym gościom koncertem kolęd i pastorałek.

Opiekun świetlicy

Weronika Rutkowska