SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI ŚWIETLICY MŁODZIEŻOWEJ W CHORULI ZA ROK 2013

Przygotowania do Dnia Seniora

W tym roku poproszono nas abyśmy przygotowali dla naszych ukochanych Dziadków pamiątki. Postanowiliśmy, że będzie to tym razem własny Mały Anioł Stróż, którego wykonaliśmy z gipsu.

Wyjazd do kina w Opolu

W dniu 29.01.br świetlice młodzieżowe z Malni, Choruli i Odrowążu wybrały się wraz  z Publiczną Szkołą Podstawową z Malni do kina na film pt. "Ralph Demolka" w 3D!!!

Ferie zimowe w świetlicy

Bal maskowy

30.01.br rada sołecka wraz z świetlicą młodzieżową zorganizowały bal maskowy dla wszystkich dzieci i młodzieży z Choruli. Rodzice, dziadkowie i starsze rodzeństwo przyprowadzili małych przebierańców. Stroje były przeróżne, od wróżek po krokodyle. Nikt nie miał takiego samego przebrania. Były gry i zabawy prowadzone przez DJ'a. Każdy mógł się poczęstować chrupkami, chipsami i napojami. Na koniec dzieci z chęcią pomogły  w sprzątaniu sali. Wszyscy bezpiecznie wrócili do domu.

Walentynki

W świetlicy także obchodzono walentynki wykonując gazetkę i piękne serduszka dla osoby, którą darzy się szczególną sympatią.

Doświadczenie z solą

Przygotowano roztwór z soli, następnie przywiązano sznurek do patyczka i pozostało cierpliwie czekać, aż pojawią się kryształki. Pierwsze oznaki tego, że nasze doświadczenie działa pojawiły się już następnego dnia! Na sznurku pojawiły się białe, błyszczące kryształki z soli.

Przygotowania do Jarmarku

W tym tygodniu dzieci i młodzież z świetlicy młodzieżowej w Choruli postanowiły posiać rzeżuchę, owies wielkanocny, szczypior i wykorzystać te produkty jako ozdoby świąteczne podczas jarmarku Wielkanocnego.

Świetlica na Jarmarku Wielkanocnym

17.03.br tradycyjnie świetlica wzięła udział w corocznym jarmarku wielkanocnym. Można było podziwiać prace wykonane przez dzieci i młodzież z wszystkich świetlic naszej okolicy. Zaprezentowano stroiki na drzwi, gęsi i kurki z drewna, szydełkowane kurczaczki, wiklinowe zajączki i ozdoby z rzeżuchy.

WIOSNA, WIOSNA, WIOSNA AH TO TY... !!!  - przywitanie wiosny

Świetlica młodzieżowa z Choruli wraz z panią Krystyną z biblioteki poszukała i przywitała wiosnę. Pierwszym celem było szukanie wiosny. Wybrano się na spacer do lasu. Oznak, że wiosna już zawitała było wiele. Śpiew ptaków, słońce, przebiśniegi, kwitnące bazie to niektóre z tych, które zaobserwowano. Po powrocie do świetlicy pani Krystyna przeczytała bajkę o jeżu, a następnie pokazała jak łatwo można zrobić przebiśniegi i krokusy z bibuły. Wykonano również kolorowe motyle z wycinanek, które umieszczono na wiosennej gazetce.

Zajęcia plastyczne i nie tylko

4.04.br urządzono mały warsztacik plastyczny. Do dyspozycji były pudełka po czekoladkach, a dzieci miały wymyśleć co kreatywnego można stworzyć z tego kawałka kartonu. Stwierdzono, że kształtem przypomina laptop, tak więc postanowiono zrobić własnego świetlicowego laptopa. Później wybrano się na dwór na śnieg, a nawiązując do minionych świąt Wielkanocnych dzieci ulepiły zajączki.

Zajęcia świetlicowe

Zajęcia plastyczne, zabawy ruchowe i gotowanie, w taki sposób dzieci z Choruli spędzają wolny czas na świetlicy. Jednego dnia zbudowano robota ze zwykłych „śmieci". Pudełka po butach, plastikowe butelki, stare korale, kolorowe guziki i trochę kreatywności. Tak właśnie powstał  świetlicowy robot. Kolejnego dnia gotowano. W menu na pierwszym miejscu znalazła się pizza! Ale najpierw zrobiono taką z papieru, w ten sposób dzieci mogły opowiedzieć jakie produkty na ich pizzy muszą się znaleźć. A później w kuchni  upieczono prawdziwą margherittę.

Gry i zabawy

Zorganizowano gry, zabawy i zawody na powietrzu. Na początku biegi na czas, podskoki na jednej nodze i rzuty piłką do pudła. A później w ramach relaksu konkurs rysowania kredą  i rozwiązywanie zagadek, krzyżówek itp.

DZIEŃ MATKI!!!

Uczestnicy świetlicy skupili się na robieniu prezentów na  bardzo ważny dzień, otóż Dzień Matki! Najmłodsi mieli możliwość zrobienia laurki w 3D, a młodzież malowała obrazy na szkle.

Dzień Dziecka

W dniu 5.06.br świetlica młodzieżowa z Choruli wraz z panią Krystyną z gminnej biblioteki publicznej zorganizowały dla wszystkich dzieci i młodzieży z Choruli mini dzień dziecka. Mimo, iż pogoda w tym roku była deszczowa, nie popsuła świetnej zabawy. Uczestnicy mogli brać udział w grach i zabawach zorganizowanych przez panią z świetlicy i panią z biblioteki. Każdy otrzymał drobny upominek. Za udział w konkursach zdobyć można było wiele wspaniałych nagród.

Na koniec dzieci zaproszone zostały do „niby kina". W sali konferencyjnej ustawiono krzesła, stoły i podłączyliśmy rzutnik. Atmosfera była niesamowita, czuliśmy się jak w prawdziwym kinie! Gdy wszyscy zajęli miejsce włączono film i częstowano się przepyszną pizzą.

Prezenty na wyjątkowy dzień - DZIEŃ TATY

19.06.br zrobiono przepiękne prezenty dla tatusiów. Wykonano oryginalne laurki i kwiaty, które kwitną przez cały rok!! Dzieci bardzo się starały i włożyły wiele pracy i miłości w to co robiły, gdyż prezenty te otrzymać ma ktoś bardzo wyjątkowy.

Zdrowo- owocowo

Witaminy odgrywają bardzo ważną rolę w naszym życiu, dlatego postanowiono zrobić sałatki owocowe i plakat, który zawieszono na drzwiach świetlicy, tak aby każdy go zobaczył. Na koniec zajęć dzieci wymyśliły owocowy wierszyk.

Wyjazd do kina

W dniu 16.08.br świetlice młodzieżowe z Zakrzowa, Strzebniowa i Choruli w ramach współpracy pojechały do kina w K-Koźlu na film pt. SMERFY 2 w 3D.

Jesień świetlicy

Zrobiono wiele pięknych, kolorowych ozdób, którymi udekorowano salę. Najpierw wybrano się do lasu i pozbierano jesienne liście, kasztany, żołędzie, jarzębinę, dziką różę i inne dary jesieni. Z tego powstały wspaniałe prace plastyczne. Każdy starał się jak najbardziej mógł aby ozdoby wyszły jak najlepiej i żeby w świetlicy panowała odpowiednia, jesienna atmosfera.

Wieczór Andrzejkowy w świetlicy

Wieczór Andrzejkowy odbył się 25.11.br, a rozpoczęto go fantastycznymi wróżbami. Uczestnicy dowiedzieli się kim zostaną w przyszłości, co oznacza ich ulubiony kolor, na co muszą uważać w życiu i jakie niespodzianki na nich jeszcze czekają. Podczas tej wspaniałej zabawy nie mogło zabraknąć jednej z najbardziej oczekiwanych wróżb, lania wosku. Mały poczęstunek posłodził nasze spotkanie, a nagrody i upominki sprawiły, że każdy był zadowolony.

Jarmark bożonarodzeniowy

W tym roku świetlica młodzieżowa w raz z innymi świetlicami wystawiła swoje prace na jarmarku bożonarodzeniowym.

Przygotowania do świąt.

Na pierwszym miejscu i w centrum sali stanęła choinka. Dzieci miały mnóstwo frajdy podczas jej ubierania. Zmieniono także gazetkę, powieszono kolorowe światełka i przyklejono na okna śnieżynki.