Sprawozdanie

z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Choruli

za rok 2011

Świetlica młodzieżowa pełni funkcje opiekuńczą i wychowawczą, jest miejscem gdzie dzieci i młodzież spędzają czas wolny, odrabiają lekcje, spotykają się ze znajomymi, nawiązują nowe znajomości (gdyż często przybywają do nas dzieci i młodzież z innych miejscowości) uczą się różnych rzeczy począwszy od wspólnego przygotowywania posiłków, po naukę gry na instrumentach. Ze względu na dużą różnicę wiekową dzieci organizacja zajęć bywa trudna, ale świetlica stara się zaspokajać potrzeby wszystkich uczestników. W ramach podstawowej działalności świetlica młodzieżowa współdziała z Radą Sołecką, księdzem Proboszczem, Kołem Gospodyń Wiejskich, Mniejszością Niemiecką, Szkołą Podstawową w Malni oraz z innymi świetlicami organizując wspólne spotkania czy wycieczki. Prowadzona jest kronika, w której rejestrowana jest bieżąca działalność świetlicy.

Dzień Babci i Dziadka.

Z okazji święta Babci i Dziadka dzieci i młodzież postanowiły nauczyć się wierszyków i piosenek aby tylko dla nich w niedzielne popołudnie wystąpić.

Walentynki.

Święta zakochanych nie brakowało także w naszej świetlicy. Walentynki, upominki, niespodzianki zgromadziły zauroczone młode serduszka ciekawe anonimowych wielbicieli.

Ferie zimowe.

Dzieci nie brakowało, zabawy także! Bogaty plan urozmaicił czas wolny od szkoły. Dlatego tak wiele dzieci przychodziło z ciekawością, co też danego dnia będziemy robić. Zabawy na powietrzu, wyjazd do parku wodnego i wiele innych atrakcji czekało na każdego.

Kiermasz Wielkanocny.

Młodzież reprezentowała świetlice na corocznym kiermaszu wielkanocnym w Gogolinie prezentując wykonane wcześniej stroiki wielkanocne oraz świąteczne wypieki.

Dzień Matki.

Przygotowaliśmy wierszyki, kwiatki oraz drobne upominki, które mogły dzieci i młodzież wręczyć swoim ukochanym mamom.

Dzień dziecka.

Odbył się festyn z okazji dnia dziecka, który zorganizowano dzięki Radzie Sołeckiej. Przygotowano wiele gier i zabaw aby dzieci się nie nudziły i żeby czuły, że jest to ich święto. Kiełbaski z grilla, lody, zjeżdżalnie, byk, na którym można było „pojezdzić" były głównymi atrakcjami.

Występ dzieci na festynie rekreacyjnym w Choruli.

Dzieci zamieniły się w prawdziwych aktorów i przedstawiły dla gości oraz mieszkańców Choruli spektakl pt. „Królewna Śnieżka i 7 krasnoludków".

Wakacje 2011.

CZERWIEC

Wakacje rozpoczęliśmy od wycieczki do Dinoparku w Krasiejowie, gdzie m.in. zobaczyliśmy tunel czasu, kino 5D, plac zabaw i wykopaliska archeologiczne.

Kolejne dni czerwca poświęciliśmy na przygotowania do festynu wiejskiego w Choruli gdzie dzieci przedstawiły skecz.

LIPIEC

Pogoda jak najbardziej dopisywała więc większość czasu spędziliśmy na placu zabaw i podwórku. Nie zabrakło gier i zabaw ruchowych, pokonywania wymyślnych torów przeszkód.

Innego dnia zorganizowaliśmy dla wszystkich Mini Playback Show. Każdy miał możliwość wystąpienia przed publicznością.

W upalne dni najlepsze są lody! Dlatego wybraliśmy się do sklepu po pyszne lody aby się schłodzić.

Prace plastyczne wykonywane różnymi technikami m.in. Kartki pop-up.

Najbardziej podobał się wyjazd do Stumilowego Lasu do Zdzieszowic.

SIERPIEŃ

Aby nikomu się nie nudziło chłopcy zaproponowali turniej piłkarzyków. Nie brakowało zapału ani zaciętej rywalizacji.

W pięknej pogodzie wybraliśmy się na wycieczkę po naszej okolicy. Dzieci pokazywały swoje domy, gdzie mieszkają ich dziadkowie i rodzina. A tymczasem doszliśmy do świetlicy w Malni.

Nie było innej opcji! W taki upał musieliśmy się wybrać na basen! Małą, ale wesołą grupką postanowiliśmy pojechać na basen do Gogolina. Pogoda dopisała, popływaliśmy i poopalaliśmy się. Wyjazd był jak najbardziej udany.

Turniej tenisa stołowego, gry ruchowe, dyskoteka, wycieczka do parku wodnego w Tarnowskich Górach, były kolejnymi atrakcjami wakacji.

Na koniec wakacji pozostało nam podsumowanie. Rozmawialiśmy o tym co przeżyliśmy, co nam się podobało a co nie. Zrobiliśmy gazetkę i zaczęliśmy tworzyć już ozdoby jesienne.

Halloween.

Dzieci mogły wykazać się swoją pomysłowością i wyobraźnią oraz udowodnić, że potrafią wspaniale pracować w grupie. Wycinały jak prawdziwi artyści. Było mnóstwo śmiechu i świetnej zabawy. Wszyscy pomagali sobie i doradzali jak zrobić najgroźniejszą minę swojej dyni. Gdy na dworze było już ciemno wyłączyliśmy światło i zapaliliśmy świeczki w dyniach. Wszyscy byli zachwyceni. Trzeba przyznać, że dzieci spisały się na piątkę. Wszystkie dynie były przepiękne, dlatego każdy dostał słodką nagrodę.

Andrzejki.

Przybyły do nas prawdziwe cyganki i wróżki. Dzięki nim dzieci mogły poznać swoją przyszłość. Dziewczyny dowiedziały się jak na imię będzie miał ich przyszły mąż, a chłopcy jak ich żona. Wszyscy poznaliśmy bardziej siebie poprzez magiczny horoskop i karty. Cyganki każdemu wywróżyły zawód jaki będziemy w przyszłości wykonywali. Ale największe wrażenie zrobiło lanie wosku. Fantazja nie miała granic! Jedni widzieli samochód jaki sobie kiedyś kupią, drudzy serce czyli wielką miłość jakiej niebawem doznają, a inni palmy, które symbolizowały podróż w nieznane. Śmiechu było co niemiara. Była muzyka, poczęstunek, gry i zabawy. Starsze dziewczyny przedstawiły nam układ taneczny, które same wymyśliły. Atrakcji nie brakowało.

Kiermasz Bożonarodzeniowy w Gogolinie.

Na kiermaszu dzieci i młodzież samodzielnie sprzedają swoje prace, co jest dla nich ciekawym doświadczeniem.

Reniferki z włóczki zrobiły furorę.

Warsztaciki językowe.

W okresie przedświątecznym odbyły się warsztaty o tematyce Bożonarodzeniowej zorganizowane przez studentkę Dominikę Bassek. Warsztaty miały charakter cykliczny i odbyły się w języku niemieckim. Dzieci poznały podstawowe słownictwo związane ze Świętami Bożego Narodzenia, mogły wykonać choinkę oraz pośpiewać kolędy w języku niemieckim.

Spotkanie wigilijne.

Pani Krysia (pracownik Biblioteki) poprzez opowiadania i książki pokazała nam magię świąt Bożego Narodzenia jaką przeżywano kiedyś, dowiedzieliśmy się jakie panowały zwyczaje, jakie potrawy znajdowały się na wigilijnym stole, jakie prezenty pod choinką, w co wierzono i co miało szczególne znaczenie. Mogliśmy porównać sobie dzisiejsze czasy z tymi sprzed 20-30.

Wszystkie dzieci i młodzież Świetlicy Młodzieżowej w Choruli korzystając z okazji pragną podzękować rodzicom i mieszkańcom Choruli oraz Radzie Sołeckiej Choruli za wszelką pomoc w organizacji jakich kolwiek przedsięwzięć!!!

opiekun świetlicy:

Elwira Frank