SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI ŚWIETLICY MŁODZIEŻOWEJ W CHORULI ZA ROK 2012.

Ferie zimowe.
Podczas ferii zimowych zagościł u nas teatrzyk z Krakowa. Również jak każdego roku pojechaliśmy do parku wodnego we Wrocławiu, w ramach współpracy z klubem sportowym w Choruli. Kolejnym wielkim dniem był bal maskowy zorganizowany wspólnie z radą sołecką z Choruli. Robiliśmy też sałatki owocowe, prowadziliśmy aerobik dla każdego, szaleliśmy na śniegu.

Dzień babci i dziadka.
Organizatorem imprezy była rada sołecka, natomiast program artystyczny, dekoracje i drobne upominki przygotowały dzieci i młodzież świetlicy.

Walentynki.
Na tę okazję dzieci i młodzież przygotowały piękną gazetkę, która przypominała nam o tych, których darzymy szczególną sympatią i uczuciem.

Kiermasz Wielkanocny.
Tego roku bazowaliśmy głównie na malowaniu farbami. Dzieci malowały wycięte z desek kury i kaczki. Kolorowe kury wyglądały jak żywe. Każdej kaczce założyliśmy na szyję kokardę w kratę. Efekt końcowy był zachwycający. Nasz Były też ręcznie haftowane kokardy z kwiatuszkami, zajączkami i motylkami. Nie brakowało bratków, bazi i oczywiście zielonej rzeżuchy kaczki podbiły serca gości.

Warsztaty Wielkanocne
Pani Krystyna (pracownik biblioteki) opowiedziała nam o świętach Wielkanocnych. Poznaliśmy trochę historii i ciekawostek.

Sprzątanie świata.
Tego dnia dzieci i młodzież z Choruli dołączyły do akcji sprzątania świata, w której uczestniczyli podopieczni wszystkich świetlic młodzieżowych gminy Gogolin.

Dzień dziecka.
Wspólnie z panią praktykantką przygotowałyśmy rozmaite gry i zabawy dla podopiecznych świetlicy, którzy w tym roku przybyli w bardzo licznym gronie na swoje święto.
Dzień dziecka i dzień matki organizowany wspólnie z Radą Sołecką.
Mamy wraz ze swoimi pociechami przybyły w licznym gronie. Mimo, że pogoda nie była sprzyjająca wszyscy świetnie się bawili i byli bardzo ciekaw. Szczególną niespodzianką tego roku był teatrzyk, który przyjechał do nas z Gogolina-Karłubca. Oprócz spektaklu na najmłodszych czekały gry i zabawy przygotowane przez panią z świetlicy i panią praktykantkę.

Wakacje 2012

LIPIEC

• Rozpoczęliśmy wakacje robiąc dekoracje na Chorulski festyn. Rola dzieci polegała na pomalowaniu szklanych butelek farbami plakatowymi.
  • Na tych, którzy nie wyjechali i zostali w domu czekało wiele wrażeń w naszej świetlicy. Bogaty plan wakacyjny urozmaiciły spędzane wspólnie chwile.
  • Piekliśmy naleśniki, robiliśmy figurki z plasteliny, malowaliśmy obrazy dotyczące naszych wymarzonych wakacji.
  • Wspólnie z zaprzyjaźnionymi świetlicami pojechaliśmy do kina w Opolu na film „Epoka lodowcowa 4”.
  • Zwiedzaliśmy Chorulę. Dzieci oprowadziły swojego wychowawcę po wsi i pokazały najpiękniejsze zakamarki Choruli.
  • Wspólnie z świetlicami z Malni, Kamionka i Strzebniowa pojechaliśmy do parku wodnego w Tarnowskich górach.

SIERPIEŃ

• Tego roku wybraliśmy się do naszego opolskiego zoo. W wycieczce wzięły udział jeszcze inne świetlice.
  • Na koniec wakacji pozostało nam podsumowanie. Rozmawialiśmy o tym co przeżyliśmy, co nam się podobało a co nie. Zrobiliśmy gazetkę i zaczęliśmy tworzyć już ozdoby jesienne.

Beauty Day
Tego jeszcze nie było! Lokówki, karbownica, kolorowe lakiery do paznokci, róż do policzków to wszystko czekało na dzieci i młodzież w naszej świetlicy.
Halloween
Mimo iż w naszym kraju tradycja ta nie zalicza się do jednej
z najważniejszych, postanowiliśmy wykonać halloweenową dynię i ustroić naszą świetlicę w odpowiedni sposób.
Warsztaty w świetlicy młodzieżowej w Choruli
Pewnego dnia wszystkie panie świetliczanki spotkały się w świetlicy młodzieżowej w Choruli na warsztatach gdzie specjalną maszynką do wycinania ze styropianu mogły wyciąć gwiazdki, bombki, reniferki i różne inne ozdoby świąteczne dla dzieci ze swoich świetlic.
Andrzejki
Jak każdego roku nie mogło zabraknąć w naszej świetlicy zabawy Andrzejkowej. Wróżki musiały przybyć wcześniej aby naszykować swoje zaczarowane miejsca z których wróżyły gościom.
Do najbardziej znanych wróżb andrzejkowych należy oczywiście lanie roztopionego wosku na wodę.
Jarmark Bożonarodzeniowy
Przygotowania do tego dnia trwały już wiele miesięcy wcześniej. W tym roku mieliśmy ozdoby jakich nikt nie miał. Choinki z siana ozdobione błyszczącymi bombeczkami, serduszkami i perełkami, które stały na prawdziwym pniu okrytym mchem. Serduszka z papieru, które wyglądały jak zrobione z wikliny.
Spotkanie Adwentowo – Przedświąteczne
Podczas tego spotkania w ramach współpracy z Panią bibliotekarką rozmawialiśmy o świętach, rysowaliśmy choinki i piekliśmy świąteczne pierniczki.