Sprawozdanie z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Kamionku w roku 2012

Głównymi celami w 2012 roku było:
1. integracja dzieci, organizacja czasu wolnego
2. zainteresowanie dzieci pracą charytatywną
3. pomoc w nauce
4. zapoznanie dzieci z kulturą, sztuką oraz tradycjami naszego regionu
5. wprowadzenie nowych technik prac manualnych
6. zabawy i zajęcia sportowe
7. dostęp do internetu

Dzieci uczęszczające do naszej placówki przez cały rok miały wiele bardzo urozmaiconych zajęć. Realizację wszystkich naszych celów umożliwiały: fachowość kadry pracującej w GOK Gogolin, ścisła współpraca z środowiskiem lokalnym, stały dostęp do internetu oraz duże zaangażowanie dzieci i rodziców. Duża oferta zajęć kulturalnych, rekreacyjnych, sportowych, plastycznych, muzycznych oraz kulinarnych czynią zajęcia bardzo atrakcyjnymi i urozmaiconymi. Dużo zajęć poświęconych było kultywowaniu tradycji naszego regionu oraz zapoznaniu dzieci z naszymi tradycjami, sztuką i kulturą naszego regionu. Świetlica nasza ściśle współpracowała przez cały rok z sołtysem, radą sołecką, radnym oraz całym środowiskiem lokalnym. Możemy się pochwalić szczególną współpracą z Domem spokojnej Starości w Kamionku gdzie wspólnie przeżywamy liczne uroczystości, dzieci prezentują program artystyczny i obdarowują mieszkańców własnoręcznie wykonanymi prezentami.

Główne imprezy w 2012 roku:

1. Ferie zimowe – ferie zimowe przebiegały pod hasłem „Odkrywamy swoje talenty". W każdy dzień ferii zorganizowane były różne zajęcia odpowiednio punktowane. Suma punktów zebrana na koniec ferii pozwoliła wyłonić „Mistra talentów" Zaczęliśmy malowaniem farbami akrylowymi na dużych formach, poprzez papieroplastykę, cuda z masy solnej. Były liczne turnieje i olimpiady sportowe. Dzieci mogły się sprawdzić w konkursach m. in. karaoke, plastycznych czy artystycznych. Dużą atrakcją był bal przebierańców w którym uczestniczyło ok. 20 osób. Podsumowaniem ferii był wybór Mistra talentów, wręczenie nagród oraz wspólne biesiadowanie.

2. Dzień Babci i Dziadka – ten szczególny dzień przeżywaliśmy wspólnie z mieszkańcami Domu Spokojnej Starości. Przygotowania do tego święta zajęły nam sporo czasu, dzieci włożyły w nie wiele zaangażowania. Przygotowaliśmy dla każdego pensjonariusza kolorowe papierowe kule oraz program artystyczny, który zaprezentowaliśmy mieszkańcom i zaproszonym gościom.

3. Wojewódzki konkurs kroszonkarski – siódemka naszych podopiecznych reprezentowała GOK Gogolin w Wojewódzkim Konkursie Kroszonkarskim który był zorganizowany przez Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu – Bierkowicach. Reprezentantami byli: Agata i Karol Przemus, Marta i Gosia Komandzik, Ewa skowronek, Natalia Woźnica oraz Monika Wojciechowska. Prace naszych dzieci można było zobaczyć na wystawie pokonkursowej w w/w Muzeum.

4. Warsztaty kroszonkarskie dla dorosłych – spotkanie skierowane było do młodzieży i osób dorosłych. Pomysł okazał się bardzo trafiony. Wiele osób z różnych części gminy i nie tylko pozytywnie odpowiedziało na nasze zaproszenie. W warsztatach uczestniczyli m.in. Pracownicy Muzeum Ziemi Prudnickiej, nauczyciele PG w Zdzieszowicach oraz wiele nauczycieli, przedszkolanek i opiekunów świetlic naszej gminy. Każdy z uczestników mógł się zapoznać z technikami zdobienia jaj wielkanocnych, sam barwić jaja i ozdobić jajo metodą rytowniczą Przygotowaliśmy dla wszystkich uczestników komplet darmowych materiałów warsztatowych niezbędnych do dalszej pracy. Spotkanie przebiegło w bardzo miłej i twórczej atmosferze.

5. Wiejski Konkurs Zdobienia Jaj Wielkanocnych – był to konkurs przeznaczony dla wszystkich dzieci i młodzieży z Kamionka. Był on ukoronowaniem wielodniowej pracy warsztatowej dzieci w świetlicy nad doskonaleniem techniki rytowniczej. W konkursie brało udział kilkanaście dzieci. Konkurs przeprowadzony był w kategoriach dzieci młodszych i starszych oraz młodzieży. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe wg zdobytego miejsca. Był jak zwykle dla wszystkich poczęstunek i miła oraz twórcza atmosfera atmosfera.

6. Jarmark Wielkanocny i Gminny konkurs kroszonkarski – ciężko i długo wszyscy pracowaliśmy aby ciekawie przygotować nasze stoisko wielkanocne. Dużym zainteresowaniem cieszyły się nasze stroiki, kroszonki oraz babeczki w formie zajączków i kurczaków. W konkursie na najpiękniejszą kroszonkę w Gminie Gogolin brało udział wiele dzieci z naszej świetlicy. Mieliśmy trzech laureatów: Karol Przemus – I m., Natalia Woźnica – II m. oraz Agata Przemus – III m.

7. Wiosenne sprzątanie Gminy i „Zajączek" w świetlicy – bardzo aktywnie uczestniczyliśmy w akcji sprzątania naszej gminy. W akcję włączyło się kilkanaście dzieci. Po wielkim sprzątaniu dzieci szukały „zajączka". Wcześniej każde z dzieci musiało przygotować sobie koszyczek który później szukaliśmy w najbliższym otoczeniu świetlicy. Było dużo śmiechu i zabawy.

8. Dzień Dziecka – spotkanie zorganizowaliśmy wspólnie z sołtysem wsi Kamionek. Liczne konkursy sportowe oraz artystyczne uczyniły ten dzień niezwykle ciekawym. „Utracone" kalorie dzieci uzupełniały przygotowanymi dla nich słodkościami.

9. Warsztaty pt. „Filcowanie na mokro i sucho"- wspólnie z Mniejszością Niemiecką w Kamionku zorganizowaliśmy bezpłatne warsztaty filcowania. W warsztatach wzięły udział m.in. wszystkie opiekunki świetlic naszego GOK-u Gogolin. Uczyliśmy się tajników formowania wełny za pomocą specjalnej igły do filcowania oraz tworzenia biżuterii, różnych dodatków i kwiatów.

10. Festyn wiejski – bardzo aktywnie włączyliśmy się w przygotowania „Festynu Wiejskiego" organizowanego przez sołtysa i radę sołecką wsi Kamionek. Przygotowaliśmy sztukę pt. „Smerfy w Kamionku" która rozbawiła uczestników festynu oraz przygotowaliśmy stoisko z naszymi pracami gdzie prezentowaliśmy m.in. Anioły (ok. 40 szt.), które cieszyły się dużym zainteresowaniem uczestników.

11. Wakacje pt. „Sport i sztuka tego szukam"– było wiele ciekawych wycieczek, zajęć sportowych oraz prac manualnych jak: prace z papierem, sztuczna wiklina, malowanie na płótnie i praca z ziarenkami i zbożem. Wielką atrakcją był wyjazd do parku wodnego w Tarnowskich Górach, rowerowa wycieczka na Górę św. Anny, wycieczka do Pokrzywnej oraz wejście na Biskupią Kopę. Czynnie braliśmy udział w przygotowaniach do Dni Gogolina. Wspólnie przygotowaliśmy dekoracje t.j. kilkumetrowe płótna pokryte wzorami tradycyjnymi dla naszego regionu, które w dużym stopniu uświetniły dekoracje namiotu „Karolinek i Karlików". Wspólnie z panią sołtys uczestniczyliśmy w przygotowaniu do konkursu na najszfarniejszą Karolinkę i najgryfniejszego Karlika. Bardzo aktywnie uczestniczyliśmy również w przygotowaniach do naszego wojewódzkiego „Żniwnioka". W przygotowania te zaangażowanych było wiele dzieci i rodziców. Wykonaliśmy ok. 800 szt. kwiatów ze zboża i ziarenek, które posłużyły do dekoracji namiotów dożynkowych. Podczas podsumowania wakacji wszystkie dzieci otrzymały nagrody rzeczowe a rodzice specjalne podziękowania.

12. Przywitanie Jesieni „ognisko" – wspólnie z panią sołtys przygotowaliśmy ognisko dla wszystkich dzieci i młodzieży wsi Kamionek. Było wiele zabaw, wspólnego śpiewu oraz pieczenie ziemniaków i kiełbasy.

13. Występy w Kasztelance – goście z zaprzyjaźnionego z naszą gminą miasta Jablonkov odwiedzili również Kamionek. Z tej okazji przygotowaliśmy dla każdego uczestnika wycieczki pamiątkową kartkę zdobioną regionalnymi kwiatami z ziarenek oraz krótki występ, który przedstawiliśmy gościom podczas pobytu w restauracji „Kasztelanka". Wyszło świetnie, dzieci otrzymały gromkie brawa i dużo słodyczy

14. „Dzień Seniora" w DSS św. Barbara – naszym wkładem w przygotowanie tego szczególnego dnia było upieczenie i ozdobienie 150 szt. gwiazd z piernika oraz 10 szt. dużych serc piernikowych z okazjonalnymi podziękowaniami. Nasze wypieki wzbudziły ogromny podziw i oczywiście bardzo smakowały.

15. Kiermasz Bożonarodzeniowy w Kamionku– długo przygotowywały się dzieci do pierwszego kiermaszu na świeżym powietrzu w Kamionku organizowanym wspólnie z sołtysem i radą sołecką. Były występy, anioły roznoszące słodycze i Mikołaj. Na naszym stoisku prezentowaliśmy nasze wypieki w postaci pierników, stroiki oraz kartki i figurki gipsowe.

16. Mikołaj i jarmark w Gogolinie – również do tego jarmarku trwały długie przygotowania. Na naszym stoisku można było zaopatrzyć się w pięknie ozdobione pierniki świąteczne (które cieszyły się ogromnym powodzeniem), stroiki i choinki makaronowe. Braliśmy również udział w konkursie na najciekawszą „Ozdobę Bożonarodzeniową". Przygotowaliśmy choinkę zdobioną przez nas upieczonymi i zdobionymi pierniczkami oraz serwetkami w postaci gwiazdeczek. Nasza choinka zdobyła pierwsze wyróżnienie. Nagrodę pieniężną przeznaczyliśmy na wyposażenie świetlicy w postaci serwisu kawowego i sztućców.

17. Wieczór Wigilijny – bardzo nastrojowy i uroczysty wieczór wigilijny przeżyliśmy wraz z dziećmi w towarzystwie zaproszonych osób. Byli to: pani Sabina Placheta – sołtys wsi Kamionek, pan Józef Przybyła – radny Kamionka, rodzice i inne osoby związane z naszą świetlicą. Były tradycyjne potrawy, opłatek i wspólne kolędowanie. Każdy z gości otrzymał podziękowania za współpracę oraz prezent w postaci świątecznego piernika. Dzieci za swoje wielkie zaangażowanie otrzymały również słodycze i prezenty.

Wszystko to można było zorganizować dzięki pomocy i zaangażowaniu wielu życzliwych nam osób na czele z panem burmistrzem Joachimem Wojtala, naszą panią dyrektor Iwoną Cimek, pracownikami biura oraz przedstawicielami władzy i mieszkańcami wsi Kamionek. Bardzo za wszystko dziękujemy!

Opiekun Świetlicy
Barbara Herok