Sprawozdanie z działalności świetlicy za 2009r.

Sprawozdanie z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Malni

w  roku 2009

Zajęcia w świetlicy odbywały się codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach 11: 00- 19:00 oraz w soboty i niedziele od godziny 15:00 – 19:00. W zajęciach uczestniczyły dzieci młodzież z naszej wioski oraz dzieci z wiosek okolicznych.

Praca wychowawcza z dziećmi i młodzieżą uwzględniała ich zainteresowania, potrzeby i oczekiwania. Świetlica oferowała następujące formy pracy z dziećmi: pomoc w nauce, zajęcia dydaktyczne, praktyczno — techniczne, muzyczne, plastyczne, gry i zabawy ruchowe, gry planszowe oraz oglądanie programów TV, czytelnictwo .

Przeprowadzone zajęcia dawały uczestnikom możliwość czynnego wypoczynku, rozwijania zainteresowań oraz wyrównywania braków wiedzy w nauce. Pod nadzorem wychowawcy dzieci odrabiały codziennie zadania domowe, doskonaliły swoje umiejętności czytania ze zrozumieniem, liczenia i pisania. Poprzez pracę z zakresu zajęć plastycznych i praktyczno — technicznych młodzież rozwijała swoją sprawność manualną. W czasie tych zajęć powstało mnóstwo prac, które zaprezentowaliśmy na lokalnych kiermaszach, jarmarkach.  W codziennych zajęciach uwzględniono także takie, które kształtowały ich rozwój umysłowy m.in. układanie i rozwiązywanie krzyżówek, rebusów, zagadek oraz różnych gier i zabaw edukacyjno-dydaktycznych. W czasie zajęć starano się wpajać dzieciom i młodzieży zasady współżycia i współdziałania w grupie.

W pracy wychowawczej kształtując postawę wobec otaczającego  środowiska prowadzone były zajęcia tematyczne upamiętniające rocznice państwowe, uroczystości środowiskowe oraz rodzinne. W trakcie tych zajęć przygotowywaliśmy  upominki dla bliskich, współpracowaliśmy z grupami działającymi w naszej wiosce. Włączyliśmy się w przygotowania do uroczystości i imprez w naszej wiosce. Ważnym celem, który myślę udaje się realizować, jest także kultywowanie tradycji naszego regionu: pielęgnowanie gwary, skrobanie jaj wielkanocnych, podtrzymywanie tradycji i zwyczajów ludowych. Nasze prace zdobiły wiele uroczystości gminnych, przygotowaliśmy dekoracje m.in. na Noc Aniołów, dożynki, kiermasz bożonarodzeniowy.

Wewnętrzne życie świetlicy normuje regulamin opracowany przez wychowawcę świetlicy.
Ważnym elementem pracy naszej świetlicy jest jej wystrój, toteż zgodnie z tematyką zajęć i zainteresowaniami uczestników regularnie dbamy o tematyczny wystrój świetlicy mając na uwadze estetyczny wygląd sali.

Wychowawca w czasie przebywania dzieci na Świetlicy dba o ich bezpieczeństwo oraz dyscyplinę, Wpaja nawyki i zasady wykonywania czynności higienicznych: mycie rąk, kulturalnego spożywania posiłków, dbałość o wygląd zewnętrzny i czystość pomieszczeń, walka z hałasem, przestrzeganie przepisów bhp.

KRÓTKIE PODSUMOWANIE:

Ferie zimowe - plan ustaliliśmy tak, żeby zadowolić wszystkich, były zajęcia ruchowe, plastyczne, gry stolikowe itp. Uczestnicy dopisali.

Kiermasz Wielkanocy – wystawiliśmy nasze prace na corocznym kiermaszu w Gogolinie, cieszyły się one wielkim zainteresowaniem, podobnie jak jajka wykonane tradycyjną metodą przez naszą młodzież.

Dzień Dziecka – zorganizowaliśmy naszym uczestnikom dzień dziecka, były gry, zabawy, konkursy, a potem słodkości.

Wakacje – przez cały okres wakacji świetlica była dostępna dla pozostających w domach dzieciaków. Plan przygotowano tak by zadowolić wszystkich chętnych: zajęcia sportowe, plastyczne, konkursy, wycieczki itp.

Akcja piernik – dzięki pomocy pań z naszej wioski upiekliśmy i zdobiliśmy pierniczki świąteczne, które potem sprzedawaliśmy na kiermaszu w Gogolinie. Zabawa była pyszna.

Kiermasz bożonarodzeniowy – dzieci chętnie wzięły udział w przygotowaniu ozdób, stroików, kartek na kiermasz w Gogolinie, a także na Jarmark świąteczny w Szkole Podstawowej w Malni. Nasze wyroby cieszyły się ogromnym powodzeniem.

Mikołaj – wszystkie dzieciaki uczęszczające na naszą świetlicę odwiedził Mikołaj i obdarował je słodkimi upominkami.

Katarzyna Wystrach

Opiekun Świetlicy