Papierowe szaleństwa

W dniu 10. czerwca znów miałyśmy okazję poszerzyć swoje umiejętności. Spotkałyśmy się w Świetlicy w Malni na warsztatach pt: „papierowa wiklina”. Pod czujnym okiem p. Alicji Ościłowskiej zgłębiałyśmy tajniki tworzenia koszyków i ramek z gazet.

Początek był bardzo obiecujący, podziwiałyśmy gotowe prace pani Alicji, a potem zaczęły się schody.

Każda z nas otrzymała „specjalistyczny przyrząd” do zwijania przyciętych gazet i już mogłyśmy zabrać się do pracy. Bardzo trudnej pracy. Początkowo gazetowe rurki przysporzyły nam wiele trudności, ale każda następna była ładniejsza i zgrabniejsza. Po przygotowaniu materiału, zabrałyśmy się do wyplatania koszyków. Co też okazało się niełatwym zadaniem.

W czasie pracy wszystkim dopisywały humory, prześcigałyśmy się w pomysłach do czego wykorzystamy nasze dzieła. W końcu po długim i żmudnym procesie twórczym powstały kosze i koszyczki. Dumne z siebie z wielką ochotą zabrałyśmy się za stworzenie wiklinowych ramek. Ta część szkolenia była dużo prostsza, niż tworzenia koszyków. Po chwili miałyśmy przed sobą piękne ramki na zdjęcia, ale wiadomo jak to świetliczanki, zawsze mają mnóstwo pomysłów, więc i w tym miejscu wykazały się niesamowitą kreatywnością co do przeznaczenia powstałych dzieł. Najprzyjemniejszą częścią warsztatów było pomalowanie naszych prac i podziwianie gotowych dzieł.

Nasze umiejętności z pewnością zaprezentujemy na kolejnych jarmarkach. Opiekun świetlicy w Malni - Katarzyna Wystrach - Blaut

{weballery}01020304{/webgallery}