Sprawozdanie z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Malni w roku 2013

Głównymi celami w 2013 roku było:

1.     integracja dzieci, organizacja czasu wolnego

2.     zainteresowanie dzieci pracą charytatywną

3.     pomoc w nauce

4.     zapoznanie dzieci z kulturą, sztuką oraz tradycjami naszego regionu

5.     wprowadzenie nowych technik prac manualnych

6.     zabawy i zajęcia sportowe

7.     dostęp do Internetu

Dzieci uczęszczające do naszej placówki przez cały rok miały wiele bardzo urozmaiconych zajęć. Realizację wszystkich naszych celów umożliwiały: fachowość kadry pracującej w GOK Gogolin, ścisła współpraca z środowiskiem lokalnym, stały dostęp do internetu oraz duże zaangażowanie dzieci i rodziców. Duża oferta zajęć kulturalnych, rekreacyjnych, sportowych, plastycznych, muzycznych oraz kulinarnych czynią zajęcia bardzo atrakcyjnymi i urozmaiconymi. Dużo zajęć poświęconych było kultywowaniu tradycji naszego regionu oraz zapoznaniu dzieci  z naszymi tradycjami, sztuką i kulturą naszego regionu. Świetlica nasza ściśle współpracowała przez cały rok z sołtysem, radą sołecką, Szkołą Podstawową  w Malni, Parafialnym Zespołem Caritas oraz całym środowiskiem lokalnym.

Główne imprezy w 2012 roku:

1.      Ferie zimowe 28.01 – 05.02.2013 – ferie zimowe przebiegały pod hasłem

„Mały Artysta”. W każdy dzień ferii zorganizowane były różne zajęcia odpowiednio punktowane. Suma punktów zebrana na koniec ferii pozwoliła wyłonić „Mistrza talentów” Zaczęliśmy od papieroplastyki poprzez cuda z masy solnej, malowanie farbami akrylowymi na dużych formach, szkice węglem i wiele innych zajęć.  Hitem tegorocznych ferii był ogromny motyl wykonany z kuleczek bibuły. Jego wykonanie wymagało wiele cierpliwości  i pracy wszystkich uczestników zajęć. Podsumowaniem ferii był wybór Mistera talentów, wręczenie nagród oraz wspólne biesiadowanie.

3.      Dzień chorych 11.02.2013 – w ramach współpracy z naszym zespołem Caritas, przygotowaliśmy na zajęciach z papieroplastyki, 50 kul papierowych, które wręczyliśmy naszym seniorom podczas przyjęcia z okazji Dnia Chorych.

4.      Walentynki 14.02.2013 – w naszej świetlicy obchodziliśmy walentynki na słodko. Każdy otrzymał wyjątkową laurkę z piernika. Było znowu trochę świątecznie i bardzo słodko.

5.      Warsztaty kroszonkarskie dla dzieci i dorosłych 03.2013 –  w okresie przedświątecznym w naszej świetlicy odbywały się tygodniowe warsztaty kroszonkarskie. Skierowane było do dzieci, młodzieży i osób dorosłych.

Pomysł okazał się bardzo trafiony, było wielu chętnych.  Każdy z uczestników mógł się zapoznać z technikami zdobienia jaj wielkanocnych, sam barwić jaja  i   ozdobić jajo metodą rytowniczą. Każdy z uczestników otrzymał komplet  materiałów warsztatowych niezbędnych do dalszej pracy. Specjalne warsztaty  zorganizowane były dla uczniów naszej szkoły oraz dla oddziału przedszkolnego.

6.      Warsztaty kroszonkarskie dla PSP w Malni 07.03.2013 –specjalne warsztaty dla dzieci naszej szkoły podstawowej. Dzieci miały możliwość poznać tradycje naszego regionu związane z okresem wielkanocnym oraz popróbować swoich możliwości w zdobieniu kruszonek. W warsztatach brało udział ok. 70 dzieci.

7.      Jarmark Wielkanocny i Gminny konkurs kroszonkarski 17.03.2013 – ciężko i długo wszyscy pracowaliśmy aby ciekawie przygotować nasze stoisko wielkanocne oraz „Ozdobę wielkanocną”. Dużym zainteresowaniem na naszym stoisku cieszyły się stroiki, kroszonki oraz babeczki w formie zajączków i kurczaków. W konkursie na najpiękniejszą kroszonkę w Gminie Gogolin brało udział wiele dzieci z naszej świetlicy.

8.      Warsztaty zdobienia jaj wielkanocnych dla oddziału przedszkolnego  w Malni 21.03.2013 – nasze przedszkolaczki miały możliwość poznać, podczas warsztatów, jedną z tradycyjnych metod zdobienia jaj wielkanocnych a mianowicie metodę wytrawiania octem wzorów na pomalowanym jajku. Poszło im wspaniale. W warsztatach brało udział ok. 40 dzieci.

9.      Wiejski Konkurs Zdobienia Jaj Wielkanocnych i „Zajączek” 27.03.2013 – był to konkurs przeznaczony dla wszystkich dzieci i młodzieży z Malni. Był on ukoronowaniem wielodniowej pracy warsztatowej dzieci w świetlicy nad doskonaleniem różnych technik zdobienia jaj. W konkursie brało udział 15 dzieci. Konkurs przeprowadzony był w kategoriach dzieci młodszych  i starszych. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i nagrody, które przyniósł tradycyjny zajączek. Był jak zwykle dla wszystkich poczęstunek i miła oraz twórcza atmosfera.

10.  „Majówka na wesoło” 02.05.2013 –wykorzystaliśmy długi weekend majowy na gry i zabawy na świeżym powietrzu. Wspólnie z Filią Biblioteczną w Malni przygotowaliśmy dla wszystkich chętnych dzień pełen atrakcji i niespodzianek. Były gry umysłowe i sportowe, coś dla ciała i dla ducha.

11.  Warsztaty „Anioły są wśród nas” 15.05.2013 – warsztaty te skierowane były dla dzieci i dorosłych. Z pustych butelek plastikowych robiliśmy anioły wykorzystując do tego również opaski gipsowe.

12.  Warsztaty na Dzień Matki „Papierowa wiklina” 20.05.2013 – każdy dla swojej mamy mógł wykonać samodzielnie koszyk z papierowej wikliny. Tę nową technikę poznały dzieci podczas warsztatów specjalnie z tej okazji przeprowadzonych w naszej świetlicy. W warsztatach brało udział 19 dzieci.

13.  Dzień Dziecka – tegoroczny Dzień Dziecka przeżywaliśmy w cieniu przygotowań do obchodów 40-lecia szkoły. Skromnie ale bardzo radośnie. Było coś dla ciała i dla ducha.

14.  40-lecie PSP w Malni 15.06.2013 –czynnie włączyliśmy się w przygotowania tego wielkiego święta w naszej społeczności. Wspólnie z mamami upiekliśmy

i ozdobiliśmy na naszej świetlicy ok. 600 szt. okolicznościowych pierników dla gości w/w uroczystości.

15.  Wakacje  15.07 – 26.07.2013 – każdy tydzień wakacji przebiegał po innym hasłem:

-                    I tydzień „Wakacje artysty” w tym tygodniu zajmowaliśmy się pracami plastycznymi, rzeźbą, papieroplastyką.

-                    II tydzień „Eko wakacje”w tym tygodniu odwiedziliśmy gospodarstwa rolne , piekarnię oraz szkółkę drzew w naszej wiosce. Zorganizowana była również wycieczka do Edukacyjnego Gospodarstwa Rolnego w Bąkowie.

-                    III tydzień „Przygoda ze sportem” w tym tygodniu dominowały zawody sportowe, podchody i wycieczki rowerowe.

-                    IV tydzień Tydzień z Panem Samochodzikiem” – wspólnie z Filią Biblioteczną w Malni odbyliśmy podróż w czasie odwiedzając niezwykłe miejsca i przeżywając niesamowite historie.

-                    V tydzień „Magia teatru” odkrywaliśmy niezwykłość teatru. Dzieci wykonywały kukiełki, odbywały się próby i przedstawienie. Aktorstwo bardzo przypadło dzieciom do gustu.

-                    VI tydzień „Od ziarenka do korony” – projektowaliśmy koronę żniwną, poznaliśmy zasady jej wykonania. Podczas zajęć w tym tygodniu dzieci wykonały ok. 200 szt. kwiatów z ziarenek różnego rodzaju, które posłużyły do dekoracji naszej korony wioskowej.

16.  Goście z Ukrainy w naszej Świetlicy 09.08.20143– wspólnie z sołtysem panem Andrzejem Kubiczkiem oraz ks. Proboszczem gościliśmy u nas grupę dzieci z Ukrainy z parafii św. Mikołaja z Mikołajowa.. Po zwiedzaniu kościoła i wspólnym obiedzie grupa gości uczestniczyła wspólnie z naszymi dziećmi w zajęciach świetlicowych. Każdy z gości wykonał sobie na pamiątkę papierową kulę (przy dużej pomocy naszych dzieci). Przy cieście , słodyczach i kawie szybko upłynął wspólny czas. Każdemu z naszych gości przygotowaliśmy prezent tj. trochę słodkości i artykuły szkolne. Całe spotkanie zakończyła wspólna kolacja.

17.  Żniwniok 2013 –czynnie uczestniczyliśmy w przygotowaniach tegorocznego żniwni oka. Efektem naszej pracy były przepiękne kwiaty i inne ozdoby wykonane z przeróżnych ziarenek i zbóż wykorzystane do ozdoby korony żniwnej naszej wioski.

18.  Warsztaty „Sztuka i kultura ludowa jesienią”  04.10.2013 – uczestnikami warsztatów była kl III PSP w Malni. Tematem zajęć zaś dożynki, żniwni ok, podziękowanie za żniwo. W pierwszej części zajęć dzieci poznały sposoby wykonywania korony żniwnej, dowiedziały się o ich rodzajach  i przeznaczeniu. Druga część zajęć miała charakter czysto kulinarny, polegała na przygotowaniu i smakowaniu ciasta „podożynkowego” W zajęciach uczestniczyło ok. 15 dzieci.

19.  Warsztaty „Dary Jesieni” 07.10.2013 – w warsztatach z praktycznym wykorzystaniem darów natury uczestniczyły dzieci z kl I PSP w Malni (12 dzieci). Spod ich sprawnych rączek wyszły przepiękne jeże, kwiaty, drzewka  i inne stroiki jesienne.

20.  Dzień Nauczyciela  14.10.2013 – dzień szczególny dla każdego ucznia. Wspólnie z samorządem szkolnym naszej szkoły przygotowaliśmy dla wszystkich nauczycieli i pracowników szkoły  (30 szt.) okolicznościowe kartki z wykorzystaniem darów jesieni. Kartki zostały wręczone podczas uroczystości z tej okazji.

21.  Spotkanie Emerytów 23.10.2013 – w tym dniu gościliśmy w naszej świetlicy

ok. 40 emerytów. Wspólnie z przewodniczącym panem Gaborem  uczestniczyliśmy w zorganizowaniu tego spotkania i przygotowaniu poczęstunku.

22.  Spotkanie z Autorką 24.10.2013 – filia biblioteczna w Malni zorganizowała w naszej świetlicy spotkanie z panią Barbarą Kosmowską – popularną autorką literatury beletrystycznej dla dorosłych. W spotkaniu brało udział wielu mieszkańców naszej wioski i okolicy.

23.  Warsztaty dot. projektu „Z tradycją przez święta – Kiermasz Bożonarodzeniowy połączony z warsztatami świątecznymi” 15.11.2013 – ostatnie warsztaty dot. tego projektu odbyły się w naszej świetlicy. Dzieci wraz z mamami, pod opieką prowadzących, przygotowali ciasto, upiekli  i udekorowali świątecznie pierniczki. W warsztatach wzięło udział 30 osób.

24.  Warsztaty „Kartki wyszywane” 22.11.2013 – uczestniczkami warsztatów były mamy wraz ze swoimi pociechami. W trakcie zajęć uczestniczki poznały sposoby i wzory na własnoręczne wyszycie i przygotowanie kartki świątecznej. W warsztatach uczestniczyło28 osób.

25.  Mikołaj i jarmark w Gogolinie 7-8.12.2013– czynnie uczestniczyliśmy  w przygotowaniach do tego wydarzenia. Przez wiele dni przygotowywaliśmy w naszej świetlicy stroiki, wypieki, kartki… na nasze stoisko..

26.  Wieczór Wigilijny 19.12.2013 – bardzo nastrojowy i uroczysty wieczór wigilijny przeżyliśmy wraz z dziećmi w towarzystwie zaproszonych osób. Byli to: Ks. Proboszcz Hubert Sklorz, sołtys pan Andrzej Kubiczek,  rodzice i inne osoby związane z naszą świetlicą. Podczas uroczystości został rozwiązany konkurs punktacji bożonarodzeniowej. Każdy uczestnik, a było ich 18, otrzymał drobny upominek. Były tradycyjne potrawy, opłatek i wspólne kolędowanie. Każdy z zaproszonych gości oprócz podziękowań za współpracę otrzymał  prezent w postaci świątecznego piernik.

Wszystko to można było zorganizować dzięki pomocy i zaangażowaniu wielu życzliwych nam osób na czele z panem burmistrzem Joachimem Wojtalą, naszą panią dyrektor Iwoną Cimek, pracownikami biura oraz przedstawicielami  władzy i mieszkańcami wsi Malnia z ks. Proboszczem i panem sołtysem na czele. Szczególne podziękowania kieruję również do wszystkich rodziców za ich zaangażowanie, życzliwość i zaufanie jakim nas obdarzają. Bardzo za wszystko dziękujemy!

Opiekun Świetlicy  Barbara Herok