Sprawozdanie

z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Malni

za rok 2011

Świetlica jest miejscem, w którym dzieci mogą miło, przyjemnie i pożytecznie spędzić czas, po zakończeniu zajęć lekcyjnych i w czasie wolnym.

Nasza świetlica jest czynna od wtorku do soboty, w godzinach 10 - 18.

W ramach prowadzonych zajęć placówka zapewnia dzieciom i młodzieży:

• Organizację czasu wolnego

• Rozwój zainteresowań

• Zabawy i zajęcia sportowe

• Pomoc w nauce

• Swobodny dostęp do Internetu

• Kultywowanie tradycji naszego regionu

Dzieciom przebywającym w świetlicy oferuje się uczestnictwo w różnorodnych formach zajęć świetlicowych, organizowane są między innymi:

• zajęcia plastyczno-manualne

• żywe słowo: recytacje, czytelnictwo, scenki dramowe;

• zajęcia dydaktyczne: zabawy słowne, krzyżówki, rebusy, zgadywanki, zabawy matematyczne, doskonalenie czytania;

• zajęcia muzyczne: słuchanie różnorodnej muzyki, śpiewanie piosenek, zabawy ze śpiewem, zabawy rytmiczne, taniec;

• zajęcia rekreacyjno-ruchowe: zabawy ruchowe na świeżym powietrzu, spacery, zabawy w grupach, ćwiczenia doskonalące sprawność fizyczną, turnieje sprawnościowe;

• zajęcia rozrywkowe: zabawy okolicznościowe, konkursy;

• zajęcia z wykorzystaniem środków audiowizualnych: oglądanie bajek i programów dla dzieci;

• realizowanie edukacji prozdrowotnej, profilaktycznej, proekologicznej.

Nasi uczestnicy mają również czas na swobodne zabawy, zgodnie z ich zainteresowaniami, korzystają z licznych gier i zabawek zgromadzonych w świetlicy. Organizowane są także zabawy, konkursy, imprezy okolicznościowe oraz wiele innych interesujących zajęć. W ramach działalności dydaktycznej świetlica umożliwia uczniom odrabianie lekcji i pomoc uczniom słabszym. Przeprowadzone były również pogadanki na różne tematy.

Wychowawca świetlicy prowadzi zajęcia zgodnie z programem pracy, realizując założone w nim cele.

W roku 2011 zrealizowaliśmy następujące przedsięwzięcia:

Ferie zimowe:

podczas ferii zorganizowane zostały różnorodne zajęcia i wyjazdy tak by zadowolić wszystkich zainteresowanych. Uczestniczyliśmy w przedstawieniu pt."Królewna śnieżka i 7 krasnoludków" teatru ART – RE z Krakowa. Zorganizowano również wycieczkę do opolskiego kina na film animowany. Oprócz wyjazdów odbywały się też różne konkursy i turnieje oraz zajęcia plastyczne. Wspólnie z bywalcami świetlicy w Choruli bawiliśmy się na balu karnawałowym w Danielce. Uczestniczyliśmy także w warsztatach kroszonkarskich w Kamionku. Razem z Malińską filią biblioteki zorganizowaliśmy spotkanie z bajką.

Kiermasz wielkanocny w Gogolinie:

do kwietniowego kiermaszu wszyscy razem przygotowywaliśmy się bardzo długo. Już miesiąc wcześniej tworzyliśmy różne stroiki oraz ozdoby i wypieki wielkanocne, które grupa młodzieży sprzedawała na hali. W przygotowaniach chętnie brały udział dzieci, młodzież oraz rodzice.

Warsztaty Wielkanocne:

wspólnie ze Świetlicą w Choruli oraz biblioteką zorganizowaliśmy warsztaty dla dzieci i młodzieży o tematyce świąt wielkanocnych, uczestnicy dowiedzieli się o często już zapomnianych tradycjach i zwyczajach związanych z tym okresem, oraz wykonywali ozdoby .

Dzień Dziecka:

na początku czerwca wspólnie ze Świetlicą z Odrowąża zorganizowano dla dzieciaków Dzień Dziecka, nie brakowało konkursów, gier, zabaw oraz poczęstunku dla uczestników.

Wakacje:

zajęcia zorganizowano tak by zadowolić gusta wszystkich uczestników, nie brakło gier, zabaw, zajęć plastycznych, sportowych oraz wyjazdów i pieszych wycieczek po okolicy. Wakacje rozpoczęliśmy wyjazdem do parku wodnego w Tarnowskich Górach. Zorganizowano też wyjazd do opolskiego kina na Harrego Poterra, oraz do krainy dinozaurów w Krasiejowie. Uczestniczyliśmy też w warsztatach tworzenia w glinie. Odbyliśmy także podróże na wesoło pod przewodnictwem pani Krysi z naszej biblioteki.

Marcinki: po raz pierwszy na naszej Świetlicy zorganizowano „marcinki", poznaliśmy tego świętego, legendę o nim, oraz zwyczaje związane z tymi obchodami. Upiekliśmy tradycyjne marcińskie rogale, oraz wykonaliśmy lampiony.

Andrzejki:

andrzejkowy wieczór zorganizowaliśmy wspólnie z biblioteką. Pani Krysia przybliżyła nam wiedzę na ten temat a potem poznawaliśmy naszą przyszłość wróżąc sobie na różne sposoby.

Kiermasz Mikołajkowy w Gogolinie:

jak co roku uczestniczyliśmy też w kiermaszu mikołajkowym. Prezentowaliśmy nasze kartki, stroiki, ozdoby wykonane przez naszych małych, świetlicowych artystów.

Warsztaty Świąteczne:

razem z biblioteką zorganizowano warsztaty świąteczne, przybliżono dzieciom tradycje i zwyczaje związane z czasem adwentu oraz świąt Bożego Narodzenia, w międzyczasie dzieci wykonały ozdoby choinkowe oraz brały udział w licznych konkursach. Warsztaty odbyły się 6 grudnia, więc nie mogło zabraknąć wizyty Świętego Mikołaja, który obdarował uczestników zajęć słodkimi upominkami.

Kiermasz Świąteczny w Szkole:

nasza Świetlica zaprezentowała się także na kiermaszu zorganizowanym przez szkołę, tu też wystawiliśmy nasze wyroby, stroiki, kartki itp.

Warsztaty dla Szkoły:

z początkiem grudnia odbyły się u nas warsztaty dla klasy 5 z naszej szkoły. Uczniowie wraz z panią wychowawczynią kilka razy odwiedzili nas by wspólnie z nami wykonać ozdoby choinkowe, oraz drobne upominki dla bliskich.

W czasie zajęć świetlicowych wykonywaliśmy upominki dla babć, dziadków, mam, tatusiów.

Aby jeszcze lepiej wykonywać swoją pracę i zaskakiwać pomysłami opiekunka Świetlicy uczestniczyła w ciągu roku w różnych kursach i warsztatach doskonalących, między innymi: czary mary z siana, papierowa wiklina, kwiaty z krepiny, filcowanie na sucho i na mokro, malowanie na tkaninie, czerpanie papieru.

W ramach podstawowej działalności świetlica młodzieżowa współdziała z Radą Sołecką, Mniejszością Niemiecką, Caritasem, Filią Biblioteki Gminnej, Szkołą Podstawową w Malni, Przedszkolem w Malni oraz z innymi świetlicami organizując wspólne spotkania czy wycieczki.

Na zakończenie roku 2011

chcielibyśmy bardzo serdecznie podziękować wszystkim tym,

którzy w dowolny sposób wspomogli działalność naszej świetlicy.

Jesteśmy bardzo wdzięczni za poświęcony nam czas

oraz za wszelkiego rodzaju wsparcie finansowe i nie tylko.

SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!!!