Sprawozdanie z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Malni za rok 2012

Świetlica jest miejscem, gdzie dzieci mogą przyjemnie i pożytecznie spędzić swój wolny czas, cieszy się dużą popularnością wśród dzieci. Podopieczni chętnie korzystają z oferowanych zajęć.

Świetlica jest czynna od wtorku do soboty w godzinach 10 – 18.

W ramach prowadzonych zajęć placówka zapewnia dzieciom i młodzieży:

• Organizację czasu wolnego,
  • Rozwój zainteresowań,
  • Zabawy i zajęcia sportowe,
  • Pomoc w nauce,
  • Swobodny dostęp do Internetu,
  • Kultywowanie tradycji naszego regionu,
  • Kształtowanie nawyków kultury osobistej i współżycia w grupie.

Wychowawca świetlicy prowadzi zajęcia zgodnie z opracowanym programem pracy, realizując założone w nim cele.
Podopieczni mają czas na swobodne zabawy, zgodnie z ich zainteresowaniami, korzystają z licznych gier i zabawek zgromadzonych w świetlicy. Organizowane są także zabawy, konkursy oraz wiele innych interesujących zajęć pozalekcyjnych. Wśród wielu różnorodnych form zajęć świetlicowych najbardziej lubianymi przez dzieci są zajęcia o charakterze plastyczno-technicznym oraz zabawy ruchowe, dlatego poświęca się im w świetlicy dużo czasu.
Prace małych artystów eksponowane są na gazetkach ściennych, dekorujących świetlicę, jarmarkach i kiermaszach organizowanych w gminie pozwalając tym samym zaistnieć uczniom, którzy biorą czynny udział w zajęciach plastycznych.

W ciągu całego roku wychowawca pracujący w świetlicy pomaga uczniom w odrabianiu lekcji oraz utrwalaniu wiadomości zdobytych na zajęciach lekcyjnych. Doskonaliliśmy znajomość ortografii, umiejętność liczenia, poprawnego wypowiadania się oraz korzystania z komputera.

W roku 2012 zrealizowaliśmy następujące przedsięwzięcia:
Ferie zimowe - W czasie ferii Świetlica jak zawsze spisała się na medal, nie brakowało ciekawych zajęć, każdy znalazł coś dla siebie. Zajęcia ruchowe, gry logiczne, zajęcia plastyczno – techniczne, czy zajęcia kulinarne to tylko niektóre propozycje, które czekały na podopiecznych. Nie brakło też tradycyjnego wyjazdu do opolskiego Heliosa tym razem na „Alwina i wiewiórki 3".

Baśnie, bajki, legendy – jedno, feryjne popołudnie poświeciliśmy na poznanie legend związanych z naszym regionem. Pani Kubiczek przypomniała nam dawne opowieści o utopkach, czarnych psach itp.

Konkurs Walentynkowy - wspólnie z biblioteką zorganizowaliśmy konkurs na najpiękniejszą kartkę oraz wierszyk walentynkowy.

Gminne sprzątanie świata – 30 marca włączyliśmy się w gminną akcję ekologiczną, posprzątaliśmy teren wokół naszej Świetlicy.

Jarmark wielkanocny – 25 marca wzięliśmy udział w corocznym jarmarku wielkanocnym w Gogolinie. Na naszym stoisku nie brakło ręcznie robionych kartek, stroików, zająców z siana, z bazi oraz tradycyjnych kroszonek.

Warsztaty pt. „Tradycja kontra nowoczesność" – 28 marca wspólnie z biblioteką zorganizowaliśmy wielkanocne spotkanie. W świątecznym nastroju przypomnieliśmy sobie tradycje i zwyczaje związane z tym okresem oraz przygotowaliśmy świąteczne ozdoby.

Głośne czytanie – w czerwcu włączyliśmy się w akcję głośnego czytania. Spotkaliśmy się w bibliotece, aby posłuchać i poczytać przygotowane przez panią bibliotekarkę książeczki.

Wakacje – jak co roku, program wakacji przygotowano tak, by zadowolić gusta wszystkich uczestników. Jak zawsze były zajęcia sportowe, wycieczki, spacery, mogliśmy się także wyżyć artystycznie, kulinarnie. Wakacje to także czas wizyt sąsiedzkich i wspólnych zajęć.

Tarnowskie Góry - 18 lipca wspólnie z świetlicami z Choruli, Kamionka i Strzebniowa wybraliśmy się do parku wodnego, na wodne szaleństwa.

Opolskie zoo - 22 sierpnia wspólnie z Chorulą, Odrowążem i Strzebniowem pojechaliśmy do ogrodu zoologicznego, na bliskie spotkanie z przyrodą.

Palcem po mapie – to hasło towarzyszyło nam przez cały lipiec, razem z biblioteką podróżowaliśmy po atrakcyjnych zakątkach Polski. Opracowywaliśmy trasy , szukaliśmy informacji, a także wykonywaliśmy prace plastyczne związane z konkretnym regionem.

Wakacje z duchami – to z kolei hasło drugiego miesiąca wakacji, razem z biblioteką poznawaliśmy zamki i zamieszkujące je duchy.

A teraz już jesień – to tytuł świetlicowo – bibliotecznego jesiennego spotkania. W atrakcyjnej formie zgłębialiśmy tajniki ortografii, łamaliśmy głowy nad zagadkami, rebusami, wykonywaliśmy jesienne ozdoby.

Zajęcia dla szkoły - pod koniec listopada odwiedzili nas uczniowie klas 5 i 6, by wspólnie przygotować ozdoby świąteczne.

Konkurs na ozdobę świąteczną – wzięliśmy także udział w konkursie na ozdobę świąteczną, który odbył się w czasie kiermaszu świątecznego z Mikołajem.

Przygotowaliśmy bombkę z naturalnych materiałów jak przyprawy, kora.

Oprócz tego w czasie zajęć świetlicowych powstały upominki dla babć, dziadków, mam, tatusiów, wykonaliśmy także wiele kartek okolicznościowych na zamówienie.

Poznaliśmy nowe techniki plastyczno – techniczne. Rozwinęliśmy talenty w filcowaniu, broszki, zawieszki, biżuteria, figurki nie mają przed nami tajemnic.

Świetlica zawsze chętnie angażuje się w przygotowanie dekoracji na różne uroczystości i imprezy wiejskie i gminne.

Aby jeszcze lepiej wykonywać swoją pracę i zaskakiwać pomysłami opiekunka Świetlicy uczestniczyła w ciągu roku w różnych kursach i warsztatach doskonalących.

W ramach podstawowej działalności świetlica młodzieżowa współdziała z Radą Sołecką, Mniejszością Niemiecką, Caritasem, Filią Biblioteki Gminnej, Szkołą Podstawową w Malni, Przedszkolem w Malni oraz z innymi świetlicami organizując wspólne spotkania czy wycieczki.

Na zakończenie roku 2012
chcielibyśmy bardzo serdecznie podziękować wszystkim tym,
którzy wspomogli działalność naszej świetlicy.
Jesteśmy bardzo wdzięczni za poświęcony nam czas
oraz za wszelkiego rodzaju wsparcie .
SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!!!

Opiekun