Zaproponowany plan na I półrocze 2015r został zrealizowany w całości. W myśl hasła programowego „ Nie ma spotkań przypadkowych. Każde czegoś uczą” – odbyło się  14 spotkań w formie bardzo interesujących wykładów, prelekcji, pogadanek, spotkań integracyjnych na których średnia frekwencja wyniosła 37 słuchaczy.

Oto ważniejsze uroczystości i wydarzenia

STYCZEŃ

• Kolędowanie z Przedszkolakami. W ramach spotkań wielopokoleniowych, słuchacze gogolińskiej Akademii byli mile i gościnnie przyjęci przez dzieci i personel placówki. Obejrzeli piękne Jasełka oraz wspólnie z dziećmi , personelem i rodzicami śpiewali nasze piękne kolędy z akompaniamentem akordeonu przygrywanego przez słuchacza ATW.
  • Spotkanie z opolskim „Latarnikiem” Zbigniewem Białostockim – cel spotkania to zachęcanie słuchaczy do korzystania z komputera i Internetu.
  • Babski Comber – 25 pań bawiły się na wielopokoleniowej zabawie karnawałowej w Cafeterii Cappuccino u Zimmermana.

LUTY

• 5- lecie działalności Akademii. W uroczystościach Jubileuszowych uczestniczył burmistrz Gogolina oraz zaproszeni przedstawiciele instytucji wspierających Akademię. Jubileusz z prezentacją zaakcentował naszą obecność w społeczeństwie, nasze potrzeby twórczego spędzania czasu i godnego życia.
  • „Jedzmy dla zdrowia” prelekcja z pokazem zdrowego żywienia – dietetyk Agnieszka Wasiak-Szafrańska.
  • „Bezpieczeństwo finansowe” spotkanie z rzecznikiem opolskiego oddziału Narodowego Banku Polskiego  Sławomirem Kuszem dotyczyło uważnego podpisywania umów, bezpiecznego korzystania z kart bankomatowych, zbliżeniowych itd. Uczulał uczestników spotkania na różnego rodzaju oszustwa.

MARZEC

• Wielki Post – niezwykły czas” – spotkanie świąteczne z ks. Piotrem Jędrasem. Wykład, wspólny wielkanocny posiłek ( jajko, żurek, tradycyjne wypieki ) oraz życzenia.

KWIECIEŃ

• Historyczne spotkanie z p. Piotrem Miczką – miłośnikiem lokalnej historii i byłym wójtem Walec.
  • „Gatunki ptaków na naszym terenie i ich ochrona” to temat wiosennego spotkania z ornitologiem z zamiłowania Rafałem Świeradem.

MAJ

• 9 maja 2015r godz. 11.00 - ATW już po raz kolejny włączyła się do międzynarodowego przedsięwzięcia „ Marsz Nordic  Walking Studentów Trzeciego Wieku 2015”. Seniorzy maszerowali piękną  5 km  trasą w Mosznej.
  • Niebo jest u stóp Matki” wzruszające spotkanie literacko – muzyczne z koleżanką Joanną Zelent z Krapkowickiego Stowarzyszenia „ Pasja”. Było literacko i było biesiadnie.
  • Rodzinne spotkanie z przyrodą - integracyjna wycieczka wielopokoleniowa , rejs statkiem po Odrze oraz zwiedzanie opolskiego ZOO

CZERWIEC

• Integracja wielopokoleniowa – wspólne zabawy z przedszkolakami w dniu ich Święta.
  • „ Choroby skóry – czerniak” wykład onkologa  dr  Marii Urbaniec. Pani doktor zachęcała do badań profilaktycznych oraz uczulała na umiejętne korzystanie z kąpieli słonecznych

W ramach zajęć fakultatywnych odbyły się warsztaty plastyczne , zajęcia sportowe (basen, gimnastyka, nornic wal king, rajdy rowerowe) oraz zajęcia muzyczno – taneczne „ Zumba” z ofert tygodniowych korzystało średnio  60 osób.
Słuchacze biorą czynny udział w spotkaniach organizowanych przez Urząd, GCK, GBP oraz Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Gogolińskiej.

Henryka Sadowska
prezes ATW