Sprawozdanie z działalności świetlicy za 2009r.

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁANOŚCI ŚWIETLICY MŁODZIEŻOWEJ W CHORULI
W OKRESIE OD 01.01.2009 DO 31.12.2009

Dzień seniora 25.01.2009 - tradycyjnie już od kilku lat świetlica wraz z radą sołecką organizuje spotkanie dla seniorów całej wsi. Dzieci i młodzież uświetniły uroczystość występem artystycznym oraz koncertem piosenek ludowych na instrument klawiszowy
i instrumenty perkusyjne.

Ferie zimowe 19.01-31.01.2009 - program zajęć w okresie ferii zimowych został tak ustalony aby zadowolić zarówno dzieci jak i młodzież uczęszczające na zajęcia. Poza grami, zabawami, wyjściami na spacery, konkursem plastycznym i turniejem tenisa stołowego i piłkarzyków świetlica zorganizowała również zajęcia kulinarne, cykl spotkań z muzyką czyli dzieci i młodzież miały okazje do nauki gry na instrumencie klawiszowym oraz instrumentach perkusyjnych oraz wycieczkę do kina do Opola i zabawę karnawałową, w której wzięło udział ponad 70 uczestników wraz
z rodzicami nie tylko z naszej wsi. Ogółem w czasie ferii zimowych w świetlicy przebywało około 35 uczestników.

Kiermasz wielkanocny 29.03.2009 - młodzież  reprezentowała świetlice na corocznym kiermaszu wielkanocnym w Gogolinie prezentując wykonane wcześniej stroiki wielkanocne oraz świąteczne wypieki.

Tradycyjne palenie żuru 08.04.2009 - dzieci, młodzież oraz rodzice wierni śląskiej tradycji wesoło spędzili czas przy ognisku śpiewając, grając w różne gry zespołowe oraz piekąc kiełbaski.

Pielgrzymka Częstochowa-Gidle 25.04.2009 - grupa 50 uczestników wybrała się na zorganizowaną przez świetlicę pielgrzymkę na Jasną Gorę oraz do miejscowości Gidle. Plan wycieczki obejmował zwiedzanie Bazyliki na Jasnej Górze wraz
z przewodnikiem, Mszę świętą, zwiedzanie kalwarii wraz z odprawieniem drogi krzyżowej następnie udaliśmy się na wcześniej zamówiony obiad a później pojechaliśmy do miejscowości Gidlę aby poznać i zwiedzić Sanktuarium Matki Boskiej Gidelskiej zwanej uzdrowicielką chorych.

Dzień Matki 26.05.2009 - świetlica wraz z radą sołecką zorganizowały spotkanie dla wszystkich mam naszej społeczności. Rada sołecka przygotowała poczęstunek natomiast dzieci i młodzież program artystyczny oraz liczne zabawy dla mam i dzieci.

Dzień Dziecka31.05.2009 - świetlica wraz z radą sołecką zorganizowały festyn rekreacyjny z okazji dnia dziecka. W tym celu wszelki ruch samochodowy na  Placu Wiejskim został zamknięty i dzieci mogły bez obaw swobodnie oddać się zabawom
i licznym konkursom na świeżym powietrzu. Wśród licznych konkurencji sportowych odbył się tor przeszkód, przeciąganie liny, bicie rekordu w skakaniu na skakance. Nie zabrakło słodkiego poczęstunku czyli lodów oraz kiełbaski z grilla dla każdego.

Występ dzieci i młodzieży w Zakrzowie 21.06.2009 - rozśpiewana grupa młodzieży świetlicy w Choruli uświetniła uroczystość 25-lecia kapłaństwa księdza Rajnholda Schlappa z Dąbrówki. Uroczystość odbyła się przy OSP w Zakrzowie a nasza młodzież została nagrodzona brawami.

Wakacje 2009 - Wśród wielu ciekawych spotkań w świetlicy w okresie wakacyjnym na szczególna uwagę zasługują:

-     Wycieczka do Kotliny Kłodzkiej- w ramach rozpoczęcia wakacji bardzo liczna grupa dzieci, młodzieży oraz dorosłych udała się w rejon Kotliny Kłodzkiej gdzie zwiedzaliśmy Kopalnie Złota w Złotym Stoku wraz z przewodnikiem, rezerwat Błędne Skały. W przerwie na zorganizowanym obiedzie piekliśmy kiełbaski i odpoczywaliśmy. W drodze powrotnej zwiedziliśmy Zamek
w Otmuchowie oraz Kościół i Skarbiec w Nysie.

-     Stumilowy las- wycieczka do Zdzieszowic aby zwiedzić Stumilowy las czyli bajkowe miejsce zamieszkania Kubusia Puchatka. Na zakończenie wspólnie bawiliśmy się przy ognisku.

-     Wyjazd na basen w Gogolinie- w upalny dzień wybraliśmy się na basen. Wszyscy świetnie się bawili i wrócili zrelaksowani.

-     Zabawna fryzura- zajęcia w świetlicy polegały na tym, iż uczestnicy musieli wykonać najciekawszą fryzurę oraz wymyślić śmieszny strój. Ten dzień wszystkich nas rozbawił.

-     Piżama Party- świetlica zorganizowała dyskotekę dla dzieci i młodzieży warunek był jednak taki, że każdy nawet Pani musiał ubrać się w piżamę. Odbyłyby się liczne konkursy takie jak malowanie ust z  zamkniętymi oczami głownie dla dziewczynek oraz pokaz talentów i pokaz mody piżamowej. Na zakończenie obejrzeliśmy film pt.” Piżama Party”.

-     Festyn rekreacyjny na zakończenie lata - w ten sposób uroczyście i na wesoło chcieliśmy zakończyć wakacyjny czas. Świętowanie rozpoczęliśmy od gier
i zabaw oraz od zapoznania się z kolegami i koleżankami z Zakrzowa, którzy odpowiedzieli na nasze zaproszenie. Następnie było wspólne ognisko i słodki poczęstunek.

Święto plonów 06.09.2009 - dzieci i młodzież aktywnie brały udział
w przygotowaniach do tegorocznych Dożynek. Wspólnie przygotowaliśmy przyczepę dożynkową z hasłem, które brzmiało: „W salce przy kościele swą świetlice mamy lecz na nową z niecierpliwością czekamy”. Ze słodkim poczęstunkiem przybyła do nas Pani sołtys.

Wycieczka do Aquaparku 19.09.2009 - świetlica młodzieżowa oraz rada sołecka
w ramach podziękowań za trud i prace włożona w przygotowania do dożynek zorganizowały wyjazd do Aquaparku do Tarnowskich Gór. chętnych nie brakowało
i 54-osobowa grupa dzieci i dorosłych miło spędziła czas na basenie.

Integracyjne spotkanie z piosenką 20.11.2009 - świetlica młodzieżowa w Choruli
w ramach współpracy z innymi świetlicami udała się do świetlicy młodzieżowej
i zabawach.

Andrzejkowy wieczór 30.11.2009 - andrzejkowy wieczór spędziliśmy przepowiadając przyszłość zarówno dzieciom jak i ich rodzicom. Wróżki wróżyły
z kolorów, kart, kubeczków, kwiatów oraz gwiazd. Przyszłość poznaliśmy także
z obierków jabłek oraz butów ustawianych w kolejności. Następnie był słodki poczęstunek przygotowany przez rodziców.

Kiermasz Bożonarodzeniowy 06.12.2009 - Jak co roku w Gogolinie odbył się kiermasz ozdób świątecznych, w którym również świetlica młodzieżowa w Choruli wzięła udział. Dzieci i młodzież ochoczo brały udział w przygotowaniu świeczników
z szysze oraz stroików z klamerek.

Mikołaj w świetlicy 08.12.2009 - rada sołecka wraz z księdzem proboszczem przygotowały drobne upominki dla dzieci i młodzieży zaś uczestnicy świetlicy przygotowali koncert piosenek dla Mikołaja.

Występ dla Mniejszości Niemieckiej 13.12.2009 - Dzieci i młodzież uświetniły spotkanie opłatkowe dla członków Mniejszości Niemieckiej przedstawiając program artystyczny opowiadający o Bożym Narodzeniu oraz wspólnie śpiewając kolędy.

Spotkanie przedświąteczne w Świetlicy 20.12.2009 - na zaproszenie świetlicy młodzieżowej odpowiedziało sporo mieszkańców. Dzieci i młodzież przygotowały poczęstunek dla przybyłych gości i zaprosiły do obejrzenia programu artystycznego oraz zachęciły do wspólnego kolędowania.

Reasumując świetlica młodzieżowa pełni funkcje opiekuńczą i wychowawczą, jest miejscem gdzie dzieci i młodzież spędzają czas wolny, odrabiają lekcje, spotykają się ze znajomymi, nawiązują nowe znajomości gdyż często przybywają do nas dzieci
i młodzież z innych miejscowości, uczą się różnych rzeczy począwszy od wspólnego przygotowywania posiłków po naukę gry na instrumentach. Ze względu na dużą różnice wiekową dzieci organizacja zajęć bywa trudna ale świetlica stara się zaspokajać potrzeby wszystkich uczestników. W ramach podstawowej działalności świetlica młodzieżowa współdziała z Radą Sołecką, księdzem Proboszczem, Kołem Gospodyń Wiejskich, Mniejszością Niemiecką, Szkołą Podstawową w Malni oraz
z innymi świetlicami organizując wspólne spotkania czy wycieczki. Prowadzona jest kronika, w której rejestrowana jest bieżąca działalność świetlicy.

Opiekun świetlicy:

Weronika Rutkowska