Sprawozdanie za rok 2010

Sprawozdanie z działalności świetlicy młodzieżowej w Kamionku

za rok 2010

Świetlica Młodzieżowa w Kamionku jest miejscem gdzie czas wolny spędzają zarówno starsi jak i młodsi mieszkańcy naszej wioski (oraz goście spoza Kamionka). Wszystkie wydarzenia w świetlicy są tak organizowane by każdy mógł znaleźć coś odpowiedniego dla siebie i razem w gronie kolegów, znajomych spędzić swoje wolne chwile.

Jak co roku staramy się zrealizować wszystkie nasze plany i tak było także w 2010 roku:

Pierwszym większym wydarzeniem naszej świetlicy były ferie zimowe na które z niecierpliwością czekaliśmy wszyscy. W ciągu tych dwóch tygodni bardzo dużo się wydarzyło m.in.

* każdy miał  okazję wychodować swoją własną rzeżuchę , czy przyrządzić swoją własną sałatkę owocową.

* bardzo dużo dzieci brało udział w wyjeździe do kina na film „Alvin i wiewiórki”

* mieliśmy okazję również pojechać na basen do Gogolina wraz z szkołą podstawową z Kamienia Śl.

* zorganizowaliśmy również dzień teleturniejów: łamigłówki, zagadki, krzyżówki, tenis stołowy, lepienie bałwana itp.

* najbardziej oczekiwanym wydarzeniem był kulig połączony z ogniskiem i pieczeniem kiełbasek

* oczywiście na tym się nie skończyło dzieci uczestniczyły również w imprezie karnawałowej, wszyscy mieli wspaniałe stroje i świetnie się bawili

* ferie zakończyliśmy świętem zakochanych pobawiliśmy się trochę w listonoszy i na terenie naszej miejscowości rozprowadzaliśmy kartki Walentynkowe. W zabawie brali udział wszyscy mieszkańcy zarówno młodsi jak i starsi. Wszystkim pomysł poczty Walentynkowej bardzo się spodobał i w tym roku spróbujemy go kontynuować.

W ciągu całego roku dzieją się różne wydarzenia, także na naszej świetlicy nigdy się nie nudzimy. Organizujemy różnego rodzaju gry , zabawy, zajęcia plastyczne, wycieczki czy to rowerowe czy na basen albo do kina.

Jak co roku tak i w tym uczestniczyliśmy w kiermaszach odbywających się w hali sportowej w Gogolinie. Zarówno Wielkanocnych jak i  Bożonarodzeniowych. Z tej okazji przygotowaliśmy wspaniałe ozdoby, karki, kroszonki, stroiki itp.

Z okazji Dnia Matki uczyliśmy się sztuki szycia, każdy z nas mógł uszyć serduszko i nie tylko po czym zapakować do ręcznie robionych torebek ozdobnych.

Tegoroczne wakacje rozpoczęliśmy ogniskiem, pieczeniem kiełbasek przy muzyce i zabawach. Ponadto wakacyjny plan zajęć mieliśmy bardzo urozmaicony. Bardzo często wychodziliśmy na spacery po okolicznych ścieżkach czy jeździliśmy na basen do Kamienia Śl. Bardzo ucieszył nas wyjazd do pobliskiej świetlicy w Malnie gdzie wraz z niektórymi mieszkańcami DSS św. Barbara w Kamionku oraz młodzieżą z świetlicy z Kamienia Śl. nauczyliśmy się malowania na szkle. Ponadto byliśmy gospodarzami wspaniałych „Igrzysk świetlicowych” mogliśmy poznać inne świetlice i przy okazji bardzo dobrze się bawić. Na zakończenie każdy został poczęstowany kiełbaską z grilla i napojem. Po rozdaniu wspaniałych nagród udaliśmy się do pobliskiej Restauracji na przedstawienie teatralne. Teatrzyk zostanie na pewno na długo w naszej pamięci. Latem uczyliśmy się również wyrabiania ozdób z masy solnej . Dalszy ciąg naszych wakacji upływał bardzo miło i zdecydowanie za szybko. Na zakończenie wakacji udaliśmy się po raz kolejny do kina na śmieszny animowany film pt. ”Jak ukraść księżyc”.

W roku 2010 zostaliśmy zaproszeni na różne występy m.in. występowaliśmy na festynie w Kamionku jak i na dożynkach gminnych w Odrowążu.

W październiku mieliśmy okazję prowadzić Nabożeństwa Różańcowe w naszym małym kościółku.

Z okazji „Andrzejek” postanowiliśmy, że pojedziemy do kina. I udało nam się osiągnąć nasz cel. Razem z Świetlicą Młodzieżową z Malni i Kamienia Śl. udaliśmy się do opolskiego kina Helios na film pełen magii pt.  „Harry Potter i insygnia śmierci”.

No i przyszły święta…

Odwiedziny Mikołaja organizowane były dla wszystkich dzieci w Restauracji Kasztelanka. Dzieci bardzo się przyłożyły do przyjęcia Św. Mikołaja przygotowały piosenki, wierszyki itp.

Nasz wigilijny wieczór zorganizowaliśmy krótko przed świętami. Chociaż nie była to taka tradycyjna uczta wigilijna to i tak mieliśmy syto zastawione stołyJ .

Na zakończenie roku 2010

chcielibyśmy bardzo serdecznie podziękować wszystkim tym,

którzy w dowolny sposób wspomogli działalność naszej świetlicy.

Jesteśmy bardzo wdzięczni za poświęcony nam czas

oraz za wszelkiego rodzaju wsparcie finansowe i nie tylko.

SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!!!

Opiekun świetlicy