Sprawozdanie z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Kamionku za rok 2013

Dzieci uczęszczające  do Świetlicy Młodzieżowej w Kamionku  miały w 2013r. szeroką ofertę zajęć kulturalnych, rekreacyjnych, sportowych, plastycznych oraz kulinarnych. Zajęcia świetlicowe urozmaicał dostęp do komputerów z Internetem, telewizora oraz sprzętu do gry  w ping-ponga. Nasza świetlica współpracowała z sołtysem, radnym oraz całym środowiskiem lokalnym. W zeszłym roku odwiedzaliśmy domowników z Domu Spokojnej Starości  w Kamionku gdzie, dzieci prezentowały program artystyczny i obdarowywały mieszkańców własnoręcznie wykonanymi prezentami. W roku 2013 zrealizowaliśmy następujące przedsięwzięcia:

1.        Bawiliśmy się podczas ferii.

Podczas ferii pojechaliśmy do kina Helios w Kędzierzynie – Koźlu  na film „Prawie jak gladiator”. Odbył się bal przebierańców. Dzieci również uczestniczyły  w grach sprawnościowych. Wspólne wykonaliśmy sałatkę owocową.

2.        Zimą wychodziliśmy na dwór .

Zima nam dopisała, dlatego wykorzystaliśmy ten czas  i spędziliśmy go na zabawie w śniegu. Budowaliśmy śnieżne budowle.

3.        Obchodziliśmy Dzień Babci i Dziadka oraz Dzień Chorego.

Odwiedziliśmy seniorów w Domu Spokojnej Starości  w Kamionku z okazji Dnia Babci i Dziadka oraz Dnia Chorego. Złożyliśmy im życzenia i rozdaliśmy wykonane  przez nas prezenty w postaci: zawieszek na okna, bukietów róż z krepiny(wykonanych przez dzieci i panią świetliczankę z Odrowąża)  oraz kartek z życzeniami.

4.        Zrobiliśmy pizze.

Własnoręcznie wykonaliśmy ciasto do pizzy oraz całość przygotowaliśmy do upieczenia. Następnie odbyła się degustacja potrawy. Dzieci podczas tych zajęć zdobyły praktyczne umiejętności przygotowania tego dania.

5.        Przygotowaliśmy się do jarmarku wielkanocny w Gogolinie.

Do jarmarku przygotowywaliśmy się przez wiele tygodni. Na naszym stoisku były zróżnicowane produkty  wykonane z masy solnej( zajączki, owce, ptaszki, jajka),  z papieru- kwiaty, wydmuszki oblepione skręconym papierem i stroiki.

6.        Spaliliśmy marzannę.

Zgodnie ze starym zwyczajem pożegnaliśmy się z zimą. Dlatego wykonaliśmy ze starych ubrań oraz papieru marzannę. Następnie wyszliśmy na dwór  i w specjalnie wyznaczonym miejscu spaliliśmy ją.  7. Odwiedziliśmy domowników Domu Spokojnej Starości w Kamionku.

Podczas naszego spotkania recytowaliśmy wiersze Juliana Tuwima min.”Idzie Grześ przez wieś” Rozdaliśmy domownikom stroiki z okazji świąt wielkanocnych.

8.        Zrobiliśmy wiosenne porządki.

Postanowiliśmy zadbać o nasze obejście. Wyplewiliśmy nasz ogródek oraz pozamiataliśmy teren wokół świetlicy.

9.        Obchodziliśmy Dzień Dziecka i Dzień Matki.

Z okazji Dnia Matki w świetlicy wykonaliśmy obrazy róż wykonane na panelach podłogowych. Dzieci zabrały upominki do swoich domów  i rozdały swoim mamą. Natomiast z okazji Dnia Dziecka zorganizowaliśmy w świetlicy rozgrywki sportowe dla dzieci z nagrodami.

10.    Odwiedziła nas  komisja.

Nasza świetlica brała udział w przygotowaniach do wizyty komisji. Posprzątaliśmy

świetlicę oraz pomogliśmy w pracach porządkowych na  terenie wokół stawu. Gdy do Kamionka przybyła komisja konkursu „Piękna Wieś Opolska 2013” wraz z delegacją z Urzędu Marszałkowskiego z Opola  nasza świetlica zaprezentowała przybyłym gościom  szereg zajęć, które są wykonywane w naszej świetlicy oraz naszą kronikę.

11.    Pokazaliśmy nasze prace podczas festynu  letniego w Kamionku. Zorganizowaliśmy wystawę prac dzieci ze świetlicy. Zaprezentowaliśmy mieszkańcom różnorodne prace plastyczne jakie wykonaliśmy w świetlicy min. kwiaty z krepiny, drewniane deski ozdobione wzorem kwiatowym, figurki z masy solnej, pudełka kolorowe oraz postacie papierowe.

12.    Wakacje spędziliśmy spokojnie.

Podczas zajęć wakacyjnych uczestniczyliśmy w różnych zajęciach: plastycznych, technicznych, sportowych. W naszej sali świetlicowej rzeźbiliśmy stworki z  mydła, zrobiliśmy sałatkę owocową, malowaliśmy węglem oraz farbami. Byliśmy również na  wycieczce w Kamieniu Śląskim, gdzie skorzystaliśmy z miejscowego basenu. Jeździliśmy na łyżworolkach i hulajnodze .Wykonaliśmy kwiaty z krepiny dla naszego sołectwa. Kwiaty te były umocowane do wozu żniwniokowego.

13.    Zrobiliśmy ognisko. Na zakończenie lata zrobiliśmy ognisko. Dla uczestników były przygotowane kiełbaski, napoje, chleb, kawa i herbata.  Każdy mógł upiec na patyku kiełbaskę.

14.    Podziwialiśmy Kamionek jesienią.

Jesienią  w naszej okolicy zbieraliśmy kasztany, owoce buku, mech i  inne dary natury. Następnie wykorzystaliśmy je do wykonania wianków jesiennych, które stały się ozdobą naszej sali.

15.    Uczestniczyliśmy w warsztatach bożonarodzeniowych.

W ramach projektu pt. "Z tradycją przez święta - Kiermasz Bożonarodzeniowy połączony z warsztatami świątecznymi" odbyły się u nas warsztaty bożonarodzeniowe. Podczas  zajęć upiekliśmy a następnie ozdabilaiśmy pierniki. 16. Upiekliśmy pierniki na Dzień Seniora. Dla seniorów z naszej okolicy upiekliśmy i ozdobiliśmy pierniki, które zostały podarowane im na spotkaniu seniorów z panią sołtys w DSS w Kamionku. Wykonaliśmy jeszcze świąteczne stroiki ze świerku na stoły.

17.  Spotkaliśmy się z okazji andrzejek.

Zorganizowaliśmy spotkanie podczas, którego było wiele atrakcji dla dzieci. Wykonały  one czapki czarodziejskie, uczestniczyły w grach ruchowych,  poczęstunku i wróżbach.

18.  Przygotowaliśmy się  do jarmarków bożonarodzeniowych w Kamionku  i w Gogolinie.

W tym roku skupiliśmy się na wykonaniu choinek oraz wieńców adwentowych z siana i darów natury. Nasze produkty można było podziwiać na jarmarkach w Kamionku  i w Gogolinie. 19. Pojechaliśmy na wycieczkę z okazji  mikołajek.

Pojechaliśmy na wycieczkę do kręgielni w Kątach Opolskich. Główną atrakcją była gra w kręgle. Zjedliśmy również pyszną pizzę. W oczekiwaniu na autobus dzieci bawiły się w kąciku dziecięcym z piłeczkami.

20. Uczestniczyliśmy w spotkaniu opłatkowym.

Przed świętami spotkaliśmy się w naszym świetlicowym gronie. Każdy przyniósł jakąś potrawę. Podzieliliśmy się opłatkiem i złożyliśmy sobie życzenia.

Wszystkie te przedsięwzięcia można było zorganizować dzięki pomocy i zaangażowaniu wielu życzliwych nam osób, za co bardzo dziękujemy!