Zajęcia plastyczne w świetlicy młodzieżowej w Kamionku - Sprawozdanie za rok 2015

Dzieci oraz młodzież, nie lubią się nudzić ale działać, kleić, malować, rysować                         i wycinać. W związku z tym na zajęciach w świetlicy wykonano błyszczące maski karnawałowe z piórami i cekinami, śnieg z waty i wacikowe bociany. Tak wspólnie i kreatywnie spędzano zimne wieczory w świetlicy.

PODCZAS FERII ZIMOWYCH

Pierwsze dni ferii zimowych w świetlicy młodzieżowej w Kamionku

Hasłem przewodnim pierwszego dnia ferii było „malowanie i rysowanie na dużych formatach”. Rozłożono wielkie brystole i papiery i zaczęto tworzyć.

Kolejnego dnia na uczestników zajęć czekała niespodzianka, którą ufundowała mieszkanka Kamionka, a była to pizza dla wszystkich.

Karaoke i dokarmianie zwierząt

Młodzież zorganizowała dla wszystkich karaoke. Wszyscy mogli odkryć swoje talenty muzyczne. W nagrodę na wszystkich czekał słodki poczęstunek.

Innego dnia planowano pójść do lasu aby dokarmić zwierzątka leśne. Dzieci spisały się na piątkę plus, gdyż przyniosły mnóstwo ziarenek, chleba i innych smakołyków.

Wyjazd na bal karnawałowy

21.01.2015r. wyjechano do Gminnego Centrum Kultury w Gogolinie na bal karnawałowy. Organizatorzy pokryli koszty przejazdu, a na uczestników czekało wiele atrakcji. Wodzirej „Miron” zabawiał i rozruszał każdego, dzieci dostały soczki, wafelki i cukierki.

Przygotowania do Dnia Babci i Dziadka w świetlicy młodzieżowej w Kamionku

21 i 22 stycznia obchodzono Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie zapomniano o osobach mieszkających w Domu Spokojnej Starości w Kamionku i jak każdego roku postarano się aby pójść z życzeniami i małym upominkiem wykonanym przez dzieci i młodzież i wręczyć każdemu mieszkańcowi. Zrobiono 44 kolorowe kwiaty w doniczce.

Dodatkowo wykonano dla swoich babć i dziadków  „wieczny kwiatek”.

Wyjazd do kina na film „Królowa Śniegu 2”

II tydzień ferii zimowych (26.01.15r.) w świetlicy młodzieżowej w Kamionku rozpoczęto od wyjazdu do kina w Kędzierzynie Koźlu na film pt. „Królowa Śniegu 2”, na który pojechano wspólnie z zaprzyjaźnionymi świetlicami młodzieżowymi z Kamienia Śląskiego, Zakrzowa, Strzebniowa i Nutki Cafe.

Prace plastyczne

Uczestnicy świetlicy mieli okazję poznać ciekawą, szybką i łatwą metodę wykonania kolorowej maski karnawałowej.

Recykling wg dzieci i młodzieży z świetlicy z Kamionka oraz wygłupy na śniegu

27 stycznia każdy z uczestników świetlicy przyniósł coś co prawdopodobnie wylądowałoby w śmietniku. Zadaniem było stworzenie czegoś z niczego, czyli wymyślenie co można z tych „śmieci” ułożyć i skleić. Wymyślono i wykonano robota, który strzeże teraz świetlicy. Wspólnymi siłami każdy miał swój wkład w pracę i w ten sposób powstał ogromny robot z kartonów, butelek plastikowych, nakrętek itp.

W nagrodę za trudną pracę udano się na śnieg i zbudowano świetlicowe bałwany,              a na koniec urządzono bitwę na śnieżki.

Warsztaty z igłą i nitką oraz zajączkami z siana

Świetlica młodzieżowa z Kamionka oraz Pani sołtys Kamionka wspólnie zorganizowały mini warsztaciki "z igłą i nitką" gdzie dzieci mogły poznać technikę wyszywania.
Prowadząca Pani Inga Frank instruowała chętnych tak aby wyszywanie było prawidłowe,                       a praca z igłą była przyjemna. Dodatkowo wykonano zajączka z siana.

Przygotowania do Jarmarku Wielkanocnego

Na Jarmarku Wielkanocnym w Gogolinie wystawiono styropianowe jajka na patyku. Zadaniem dzieci było pomalowanie ich farbą i przyklejenie odpowiednich ozdób.
Było to zadanie łatwe i przyjemne dla uczestników. A jajka zrobiły naprawdę wielkie wrażenie.

Kartki Wielkanocne wykonywane w Domu Spokojnej Starości w Kamionku.

17 marca o godzinie 16:00 ponownie świetlica młodzieżowa z Kamionka zawitała                w DSS w Kamionku na wspólnym wykonywaniu kartek Wielkanocnych. Warsztaty te poprowadziła pani ze świetlicy młodzieżowej w Kamionku – Elwira Frank.

Współpraca tych dwóch placówek aż wre i zaczyna rozkwitać.

Ciekawie spędzony czas z najmłodszymi to odskocznia dla mieszkańców DSS, a dla dzieci i młodzieży nowe nabyte doświadczenia.

Konkurs „Wielkanocny Zajączek”

W okresie przed Wielkanocą, ogłoszono w świetlicy konkurs na zajączka Wielkanocnego. Udział wzięły dzieci przedszkole i szkolne. Każdy  uczestników otrzymał nagrodę.

Warsztaty Wielkanocne w DSS w Kamionku

10 marca w ramach współpracy DSS z świetlicą młodzieżową z Kamionka, zorganizowano warsztaty z robienia zajączków z siana, a poprowadziła je pani Katarzyna Wystrach – Blaut – pracownik Świetlicy Młodziezowej w Choruli.

Dzieci oraz młodzież wspólnie przy jednym wielkim stole pomagały sobie                         w wykonywaniu zajączków. Dla wszystkich uczestników był to debiut, dlatego też jeden polegał na drugim i liczył na jego pomoc.

Laurka dla mamy wykonana z przyjaciółmi z DSS z Kamionka

14 maja br. dzieci ze świetlicy młodzieżowej z Kamionka zostały zaproszone przez Panią Dyrektor DSS w Kamionku na wspólne wykonywanie kartek, laurek na dzień mamy.

Warsztaty poprowadziła pani Sonia Strzałek, która okiem fachowca pomagała                          i doradzała. Dzieci miały możliwość zrobienia laurki dla mamy, a osoby starsze dla najbliższych.

Praca wszystkim szła bardzo sprawnie dzięki profesjonalnemu sprzętowi                             i wzajemnej pomocy między starszym pokoleniem, a młodym.

Zajęcia plastyczne w świetlicy młodzieżowej w Kamionku

Wykonywanie prac plastycznych to ulubione zajęcia dzieci świetlicy młodzieżowej              z Kamionka. Wciąż wymyślano nowe pomysły jakie można było wykonać. Uczestnicy uwielbiają wycinać i kleić, a zabawa ta podoba im się tym bardziej, gdy mogą swoje dzieła zabrać do domu.

Wiosenne warsztaty w przedszkolu w Kamionku

19 marca opiekun świetlicy młodzieżowej z Kamionka pani Elwira Frank, przeprowadziła wiosenne warsztaty z przedszkolakami tej wioski.

Warsztaty te przygotowano pod kątem plastycznym oraz tak aby dzieci mogły zaczerpnąć z nich mogły trochę wiedzy jednak głównym celem było wykonanie bocianów                   z wacików. Dzieciaki wykazały się pomysłowością i zaangażowaniem w swoją pracę. Uważnie słuchały jakie rady im daje pani Wiosna i czego od nich oczekuj. Na koniec wręczono podziękowanie, które własnoręcznie przygotowano dla prowadzącej i zrobiono pamiątkowe zdjęcie.

Mama wspiera, mama uczy, mama wychowuje

– laurki, kartki i prezenty dla mojej mamy

26 maja to niezwykły dzień, w którym wręczano mamusiom drobne prezenty                     i jedyne w swoim rodzaju laurki. Dzieci i młodzież świetlicy młodzieżowej w Kamionku                 z zapałem i ogromnymi chęciami tworzyły podczas zajęć plastycznych niesamowite rzeczy. Namalowano na szkle obrazy, stworzono indywidualne i niepowtarzalne kartki, oraz narysowano przepiękne laurki.

Sprzątanie świata w świetlicy młodzieżowej z Kamionka

24.04.2015r.  świetlica młodzieżowa z Kamionka przyłączyła się do akcji sprzątania Ziemi i wspólnymi siłami zajęła się altaną jaka znajduje się przy świetlicy i siłownią. Dzieci              z zapałem zamiatały grabiły i zbierały śmieci, a to wszystko po to aby „nasza Ziemia” była piękniejsza i przyjemniejsza dla oka.

1 czerwca – ŚWIĘTO WSZYSTKICH DZIECI

Dla dzieci miejscowości Kamionek, zorganizowano na terenie sportowo – rekreacyjnym za Świetlicą Młodzieżową w Kamionku - Dzień Dziecka. Dzieci uczestniczyły w różnych grach  i zabawach. Podczas spotkania odbyło się malowanie twarzy, a także paznokci dziewczynek. Rodzice z dziećmi wspaniale spędzili wspólny czas. Po wyczerpujących aktywnościach Milusińscy posilili się ciepłą kiełbaską z bułeczką. Organizatorami spotkania byli: Pani Sołtys z Radą Sołecką, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Kamionek oraz Gminny Ośrodek Kultury w Gogolinie.

Pieczenie ciasteczek

12 czerwca zorganizowano pieczenie ciasteczek w świetlicy. Każdy z uczestników miał swój wkład w wykonywane zadanie.

Pierwszy tydzień wakacji

Pierwszego dnia uczestnicy świetlicy za zadanie mieli stworzenie regulaminu wakacyjnego, pod którym każdy musiał odcisnąć swój kciuk i się podpisać. Następnie ogłoszono konkurs plastyczny „Wakacje dodajecie mi energii!”, po czym rozstrzygnięcie nastąpiło pod koniec tygodnia. W upalne dni pojechaliśmy na basen w Kamieniu Śląskim.

II tydzień pełen wrażeń w świetlicy młodzieżowej w Kamionku

Uczestnicy świetlicy najbardziej lubi zajęcia kulinarne. Upiekli ciasto jabłkowe, kolejnego dnia zrobiono  gofry, a jeszcze innego pizzę, na którą każdy mógł przynieść swoje ulubione składniki.
A żeby się trochę poruszać zorganizowano na wycieczkę rowerową do Kamienia Śląskiego na źródełka.

Wrażeń co niemiara w świetlicy młodzieżowej z Kamionka

Meksyk, Chiny oraz Iran to kraje piękne i wszystkim znane ale uczestnicy mieli okazję poznać osobiście ich mieszkańców. Przedstawicielki tych krajów zaprezentowały nam szczegółowo to w jaki sposób mieszkają i żyją. Następnie my jako gospodarze oprowadziliśmy je wspólnie z uczestnikami świetlicy młodzieżowej z Kamienia Śląskiego po wiosce i pokazaliśmy naszą małą ojczyznę.
W tak upalne dni to musieliśmy skorzystać z basenu, więc wspólnie pojechaliśmy na rowerach na kąpielisko znajdujące się przy szkole w Kamieniu Śląskim.
Nie zabrakł też zajęć plastycznych dla tych najbardziej chętnych.
Jak tydzień gier planszowych to eurobiznes. Dzieci i młodzież spędzały po kilka godzin dziennie przy tej pełnej emocji grze.

Wycieczka do Opola

Podopieczni ze świetlic w Kamionku i Kamieniu Śląskim wybrali się na wycieczkę do Opola. Pierwszym punktem wycieczki było kino. Tam obejrzeliśmy film „W głowie się nie mieści”, no i oczywiście zjedliśmy popcorn. Następnie wybraliśmy się na krótki spacerek po Opolu, aby dotrzeć do naszego następnego celu: WIEŻA PIASTOWSKA. Po drodze schłodziliśmy się jeszcze troszkę pod zraszaczami ustawionymi w różnych miejscach Opola… Zwiedzanie z wejściem na sam szczyt Wieży Piastowskiej sprawiło nam wiele miłych niespodzianek. Odnowiona wieża okazała się bardzo interesującym obiektem, który kryje w sobie wiele tajemnic… Szczegółów nie ujawniamy – zachęcamy do odwiedzenia wieży osobiście. Następnie mogliśmy poczuć się przez chwilę jak gwiazdy, gdyż zajrzeliśmy do opolskiego amfiteatru. Jednakże widownia niestety się nie pojawiła, no i cóż: czar prysł. Udaliśmy się do autokaru, aby jeszcze w drodze powrotnej do domu zajrzeć do McDonalda
Wycieczka bardzo udana.

Wizyta w kinie i Radiu Opole

Podopieczni świetlic z Kamienia Śląskiego, Kamionka i Górażdży wybrali się w ubiegłą środę do kina na film „Hotel Transylwania 2” oraz na zwiedzanie Radia Opole. Wrażeń nie brakowało. Najpierw „postraszył” nas trochę film, potem było już spokojniej, lecz jakże ciekawie… To wszystko za sprawą wizyty w budynku Radia Opole, gdzie mieliśmy okazję poznać pracę radia, jak również sprzęty już nam nieznane (np. kaseta magnetofonowa). Zapoznaliśmy się również ze sposobem nagrywania płyt i wiele innych… Wyjazd jak najbardziej udany

Halloween w świetlicy młodzieżowej z Kamionka

0.10.br uczestnicy zajęć świetlicowych mogli zrobić z okazji Halloween dosłownie strasznie smaczne wypieki.
Trochę truskawkowego dżemu, ciasta francuskiego, lukru i czekolady
i ... zaczynamy.
Na początek wszyscy zrobili własne, czekoladowe pajączki, które służyły do dekoracji babeczek.
Młodzież pomagała w ubijaniu ciasta i nakładaniu szprycą czerwonej, bitej śmietany.
Gdy babeczki się upiekły to przyszedł czas na paluchy czarownicy, które zrobione zostały z ciasta francuskiego i migdałów.
Niesamowity był efekt wszystkich wyrobów!

Symboliczne Andrzejki w świetlicy młodzieżowej w Kamionku

5.11.br zorganizowano Andrzejki świetlicowe.

Oczywiście nie mogło się obejść bez gotowania! Budyń śmietankowy posłodził wspólnie spędzony czas w świetlicy, nie zabrakło także wróżb, jakie przygotowała młodzież. Na koniec długo oczekiwana niespodzianka….bańki mydlane w rozmiarze XL. Bańka marzeń, którą każdy uczestnik mógł zrobić dla siebie.

Kamionek - warsztaty kartek świątecznych

W ramach współpracy z świetlicą młodzieżową z Malni  dzieci oraz młodzież zaprosiły panią Barbarę Herok aby poprowadziła warsztaty wyszywania kartek świątecznych. To niesamowicie łatwa technika, a efekt jest oszałamiający. Każdy uczestnik warsztatów mógł z pomocą pani Basi wykonać kartkę, która później oczywiście zabrał do domu.