Sprawozdanie

z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Kamionku

za rok 2011

Dzieci uczęszczające do naszej placówki mają stały dostęp do Internetu. Duża oferta zajęć kulturalnych, rekreacyjnych, sportowych, plastycznych, muzycznych oraz kulinarnych czynią zajęcia bardzo atrakcyjnymi i urozmaiconymi. Dużo zajęć poświęconych było kultywowaniu tradycji naszego regionu oraz zapoznaniu dzieci z naszymi tradycjami, sztuką i kulturą naszego regionu. Świetlica nasza ściśle współpracowała przez cały rok z sołtysem, radą sołecką, radnym oraz całym środowiskiem lokalnym. Możemy się pochwalić szczególną współpracą z Domem spokojnej Starości w Kamionku gdzie wspólnie przeżywamy liczne uroczystości, dzieci prezentują program artystyczny i obdarowują mieszkańców własnoręcznie wykonanymi prezentami.

Główne imprezy w 2011 roku:

1. Dzień chorych – wspólnie z mieszkańcami Domu Spokojnej Starości przeżywaliśmy ten szczególny dzień. Przygotowania do tego święta zajęły nam wiele dni. Przygotowaliśmy prezenty dla każdego mieszkańca tj. obrazki w własnoręcznie przygotowanych ramkach w ilości 50 szt. oraz program artystyczny, który zaprezentowaliśmy mieszkańcom i gościom.

2. Ferie zimowe – podczas ferii zimowych zorganizowane zostały różne zajęcia. Zaczęliśmy „Walentynkami", które roznosiliśmy do zaprzyjaźnionych nam osób. Były liczne turnieje i olimpiady sportowe. Dzieci mogły się sprawdzić w konkursach m. in. karaoke, plastycznych czy artystycznych. Został również zorganizowany wyjazd do kina na film pt.: „Przygody Guliwera".

3. Warsztaty kroszonkarskie – zorganizowaliśmy warsztaty kroszonkarskie dla wszystkich zainteresowanych dzieci i młodzieży z świetlic młodzieżówych naszej gminy. Przygotowaliśmy dla wszystkich uczestników prelekcję na temat sposobów zdobienia jaj wielkanocnych, materiałów pomocniczych oraz poczęstunek.

4. Warsztaty dla kobiet "Dekoracja stołu i potraw" - warsztaty prowadziła Przewodnicząca Śląskich Kobiet Wiejskich pani Maria Żmija-Glombik. Uczestniczki warsztatów poznały sposoby dekorowania stołu z niewyszukanych materiałów. Przygotowaliśmy również poczęstunek i skromny prezent dla każdej uczestniczki.

5. Wojewódzki Konkurs Kroszonkarski w Opolu – przygotowania do tego konkursu trwały bardzo długo. Był to pierwszy wyjazd dzieci z Kamionka na konkurs wojewódzki. Każdemu uczestnikowi został uroczyście wręczony dyplom podczas gali na Jarmarku wielkanocnym, a byli to: Karol Przemus, Ewa Skowronek oraz Miłosz Lata. Prace naszych dzieci można było oglądać m.in. na wystawie w Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach.

6. Wiejski Konkurs Zdobienia Jaj Wielkanocnych – był to konkurs przeznaczony dla wszystkich dzieci i młodzieży z Kamionka. Był on ukoronowaniem wielodniowej pracy dzieci w świetlicy nad doskonaleniem tej umiejętności. W konkursie brało udział ok. 20 dzieci. Wszystkie dzieci otrzymały dyplomy i nagrody rzeczowe wg zdobytego miejsca. Był jak zwykle dla wszystkich poczęstunek i miła atmosfera.

7. Jarmark Wielkanocny i Gminny konkurs kroszonkarski – ciężko i długo wszyscy pracowaliśmy, aby ciekawie przygotować nasze stoisko wielkanocne. Dużym zainteresowaniem cieszyły się nasze stroiki, kroszonki oraz babeczki w formie zajączków i kurczaków. W konkursie na najpiękniejszą kroszonkę w Gminie Gogolin brało udział wielu naszych dzieci. Karol Przemus zdobył II miejsce.

8. Spotkanie z "Klubem Przedszkolaka w Gogolinie" - było nas bardzo dużo. Nasze dzieci uczyły małych gości i ich opiekunów jak wykonywać ozdoby wielkanocne. Dzieci bardzo zaangażowały się w to zadanie. Każdy z uczestników dostał „zajączka". Było wiele radości i zabawy.

9. Zajączek w świetlicy – w ostatni dzień naszych zajęć przed Świętami Wielkiej Nocy było szukanie „zajączka". Wcześniej każde z dzieci musiało przygotować sobie koszyczek który później szukaliśmy w najbliższym otoczeniu świetlicy. Było dużo śmiechu i zabawy.

10. Dzień Dziecka w Kasztelance – spotkanie to było wspólnie zorganizowane z radą sołecką oraz Mniejszością Niemiecką. Była zabawa, liczne konkursy sportowe oraz artystyczne. Każdy uczestnik musiał mieć twarz pomalowaną. Był również przygotowany wspólny poczęstunek i liczne nagrody.

11. Warsztaty pt. "Sztuczna Wiklina"- wspólnie ze wszystkimi świetlicami uczyliśmy się tajników powstawania sztucznej wikliny oraz jej praktycznego wykorzystania.

12. Ognisko – w ostatni dzień roku szkolnego zorganizowaliśmy sobie ognisko z przysłowiowym paleniem zeszytów. Były kiełbaski i wiele radości i zabawy. Tym akcentem rozpoczęliśmy wakacje.

13. Wakacje – podczas wakacji przygotowano dzieciom wiele ciekawych zajęć. Było wiele prac manualnych jak: prace z masą solną z papierem, sztuczna wiklina, malowanie na szkle. Wielkim zainteresowaniem cieszyły się zajęcia kulinarne. Co piątek (jeżeli pogoda pozwalała) wychodziliśmy na basen do Kamienia Śl.. Został zorganizowany wyjazd do kina na film pt. „Harry Potter". Czynnie braliśmy udział w przygotowaniach do Dni Gogolina i Żniwnioka. Braliśmy udział w warsztatach artystycznych pt. „Nasz artystyczny świat – warsztaty które łączą". Zorganizowaliśmy dla wszystkich chętnych świetlic warsztaty lepienia z gliny. Warsztaty prowadziła pani Agnieszka Pyka.

14. Wiejski festyn integracyjny – braliśmy czynny udział w przygotowaniach do festynu wiejskiego. Zaprezentowaliśmy na nim nasze prace na specjalnie dla nas przygotowanym stoisku. Prace cieszyły się dużym zainteresowaniem innych uczestników.

15. Konkurs "esień w obrazach"- zorganizowaliśmy konkurs wyklejania ziarnami obrazów jesiennych. W konkursie brało udział kilkanaście dzieci. Powstały piękne prace. Prace te można było oglądać przez miesiąc w Gminnej Bibliotece Publicznej w Gogolinie.

16. Otwarte Drzwi w DSS św. Barbara w Kamionku – z okazji tej ważnej uroczystości przygotowaliśmy sztukę teatralną pt. „Kopciuszek po śląsku" którą przedstawiliśmy mieszkańcom i ich gościom. Wyszło świetnie, dzieci otrzymały gromkie brawa.

17. Kiermasz Bożonarodzeniowy – długo przygotowywały się dzieci do tego kiermaszu na którym zaprezentowały swoje stroiki, pierniki świąteczne oraz kartki i figurki gipsowe.

18. Mikołaj w Świetlicy – z tej okazji zostały przygotowane liczne konkursy i zabawy Mikołajkowe. Wszyscy wygrali i wszyscy otrzymali słodkości od Świętego.

19. Wieczór Wigilijny – był stół Wigilijny, legendy i tradycje związane z tym dniem oraz wiele dobrych życzeń.

Wszystko to można było zorganizować dzięki pomocy i zaangażowaniu wielu życzliwych nam osób za co bardzo dziękujemy!

Opiekun Świetlicy

Barbara Herok

Sprawozdanie

z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Kamionku

za rok 2011

Główne imprezy w 2011 roku:

1.      Dzień chorych – wspólnie z mieszkańcami Domu Spokojnej Starości przeżywaliśmy ten szczególny dzień. Przygotowania do tego święta zajęły nam wiele dni. Przygotowaliśmy prezenty dla każdego mieszkańca tj. obrazki w własnoręcznie przygotowanych ramkach w ilości 50 szt. oraz program artystyczny, który zaprezentowaliśmy mieszkańcom i gościom.

2.      Ferie zimowe – podczas ferii zimowych zorganizowane zostały różne zajęcia. Zaczęliśmy „Walentynkami”, które roznosiliśmy do zaprzyjaźnionych nam osób. Były liczne turnieje i olimpiady sportowe. Dzieci mogły się sprawdzić w konkursach m. in. karaoke, plastycznych czy artystycznych. Został również zorganizowany wyjazd do kina na film pt.: „Przygody Guliwera”.

3.      Warsztaty kroszonkarskie – zorganizowaliśmy warsztaty kroszonkarskie dla wszystkich zainteresowanych dzieci i młodzieży z świetlic młodzieżówych naszej gminy. Przygotowaliśmy dla wszystkich uczestników prelekcję na temat sposobów zdobienia jaj wielkanocnych, materiałów pomocniczych oraz poczęstunek.

4.       Warsztaty dla kobiet „Dekoracja stołu i potraw” - warsztaty prowadziła Przewodnicząca Śląskich Kobiet Wiejskich pani Maria Żmija-Glombik. Uczestniczki warsztatów poznały sposoby dekorowania stołu z niewyszukanych materiałów. Przygotowaliśmy również poczęstunek i skromny prezent dla każdej uczestniczki.

5.      Wojewódzki Konkurs Kroszonkarski w Opolu – przygotowania do tego konkursu trwały bardzo długo. Był to pierwszy wyjazd dzieci z Kamionka na konkurs wojewódzki. Każdemu uczestnikowi został uroczyście wręczony dyplom podczas gali na Jarmarku wielkanocnym, a byli to: Karol Przemus, Ewa Skowronek oraz Miłosz Lata. Prace naszych dzieci można było oglądać m.in. na wystawie w Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach.

6.      Wiejski Konkurs Zdobienia Jaj Wielkanocnych – był to konkurs przeznaczony dla wszystkich dzieci i młodzieży z Kamionka. Był on ukoronowaniem wielodniowej pracy dzieci w świetlicy nad doskonaleniem tej umiejętności. W konkursie brało udział ok. 20 dzieci. Wszystkie dzieci otrzymały dyplomy i nagrody rzeczowe wg zdobytego miejsca. Był jak zwykle dla wszystkich poczęstunek i miła atmosfera.

7.      Jarmark Wielkanocny i Gminny konkurs kroszonkarski – ciężko i długo wszyscy pracowaliśmy, aby ciekawie przygotować nasze stoisko wielkanocne. Dużym zainteresowaniem cieszyły się nasze stroiki, kroszonki oraz babeczki w formie zajączków i kurczaków. W konkursie na najpiękniejszą kroszonkę w Gminie Gogolin brało udział wielu naszych dzieci. Karol Przemus zdobył II miejsce.

8.      Spotkanie z „Klubem Przedszkolaka w Gogolinie” - było nas bardzo dużo. Nasze dzieci uczyły małych gości i ich opiekunów jak wykonywać ozdoby wielkanocne. Dzieci bardzo zaangażowały się w to zadanie. Każdy z uczestników dostał „zajączka”. Było wiele radości i zabawy.

9.      Zajączek w świetlicy – w ostatni dzień naszych zajęć przed Świętami Wielkiej Nocy było szukanie „zajączka”. Wcześniej każde z dzieci musiało przygotować sobie koszyczek który później szukaliśmy w najbliższym otoczeniu świetlicy. Było dużo śmiechu i zabawy.

10.   Dzień Dziecka w Kasztelance – spotkanie to było wspólnie zorganizowane z radą sołecką oraz Mniejszością Niemiecką. Była zabawa, liczne konkursy sportowe oraz artystyczne. Każdy uczestnik musiał mieć twarz pomalowaną. Był również przygotowany wspólny poczęstunek i liczne nagrody.

11.  Warsztaty pt. „Sztuczna Wiklina”- wspólnie ze wszystkimi świetlicami uczyliśmy się tajników powstawania sztucznej wikliny oraz jej praktycznego wykorzystania.

12.  Ognisko – w ostatni dzień roku szkolnego zorganizowaliśmy sobie ognisko z przysłowiowym paleniem zeszytów. Były kiełbaski i wiele radości i zabawy. Tym akcentem rozpoczęliśmy wakacje.

13.  Wakacje – podczas wakacji przygotowano dzieciom wiele ciekawych zajęć. Było wiele prac manualnych jak: prace z masą solną z papierem, sztuczna wiklina, malowanie na szkle. Wielkim zainteresowaniem cieszyły się zajęcia kulinarne. Co piątek (jeżeli pogoda pozwalała) wychodziliśmy na basen do Kamienia Śl.. Został zorganizowany wyjazd do kina na film pt. „Harry Potter”. Czynnie braliśmy udział w przygotowaniach do Dni Gogolina i Żniwnioka. Braliśmy udział w warsztatach artystycznych pt. „Nasz artystyczny świat – warsztaty które łączą”. Zorganizowaliśmy dla wszystkich chętnych świetlic warsztaty lepienia z gliny. Warsztaty prowadziła pani Agnieszka Pyka.

14.  Wiejski festyn integracyjny – braliśmy czynny udział w przygotowaniach do festynu wiejskiego. Zaprezentowaliśmy na nim nasze prace na specjalnie dla nas przygotowanym stoisku. Prace cieszyły się dużym zainteresowaniem innych uczestników.

15.  Konkurs „Jesień w obrazach” - zorganizowaliśmy konkurs wyklejania ziarnami obrazów jesiennych. W konkursie brało udział kilkanaście dzieci. Powstały piękne prace. Prace te można było oglądać przez miesiąc w Gminnej Bibliotece Publicznej w Gogolinie.

16.  Otwarte Drzwi w DSS św. Barbara w Kamionku – z okazji tej ważnej uroczystości przygotowaliśmy sztukę teatralną pt. „Kopciuszek po śląsku” którą przedstawiliśmy mieszkańcom i ich gościom. Wyszło świetnie, dzieci otrzymały gromkie brawa.

17.  Kiermasz Bożonarodzeniowy – długo przygotowywały się dzieci do tego kiermaszu na którym zaprezentowały swoje stroiki, pierniki świąteczne oraz kartki i figurki gipsowe.

18.  Mikołaj w Świetlicy – z tej okazji zostały przygotowane liczne konkursy i zabawy Mikołajkowe. Wszyscy wygrali i wszyscy otrzymali słodkości od Świętego.

19.  Wieczór Wigilijny – był stół Wigilijny, legendy i tradycje związane z tym dniem oraz wiele dobrych życzeń.

Opiekun Świetlicy

Barbara Herok