Sprawozdanie z działalności Świetlicy Młodzieżowej w Strzebniowie za rok 2013

Styczeń

Nowy rok przywitaliśmy zabawą karnawałową w naszej Świetlicy. Dzieci wykonały samodzielnie stroje i maski. Z okazji Dnia Babci i Dziadka podczas zajęć świetlicowych wykonaliśmy kartki z najserdeczniejszymi życzeniami oraz skromne upominki. Oprócz tego zachęcaliśmy do dokarmiania zwierząt zimą.

Luty

Odbyły się walentynki oraz poczta walentynkowa. Luty upłynął pod hasłem "Bezpieczny na co dzień, a więc wszystko co się z tym wiąże- bezpieczeństwo na ulicy, podczas zabaw  w bomu i w świetlicy. Dokarmianie zwierząt zimą.

Marzec

Przygotowania do kiermaszu wielkanocnego ruszyły pełną parą- robiliśmy stroiki wielkanocne, witraże na okna, kroszonki, pisanki oraz wiele innych prac, które można było nabyć na kiermaszu w Gogolinie. Wspólny spacer z gaikiem ulicami naszej wioski z okazji pierwszego dnia wiosny, no i oczywiście nie mogło się obyć bez wspólnego robienia marzanny. Oprócz tego każdy uczestnik zajęć w świetlicy projektował kalendarz przyrody.

Kwiecień

W kwietniu obchodziliśmy dzień Ziemi, a więc nie mogło zabraknąć akcji sprzątania ulic naszej wioski i uczyliśmy się jak nie niszczyć przyrody, częste spacery po okolicy pomogły nam obserwować zmiany zachodzące w przyrodzie co wzbogaciło nasze umysły.

Maj

Zaczęliśmy od poznania święta flagi polskiej, po czym wykonaliśmy piękną gazetkę tematyczną. W tym miesiącu odbywały się warsztaty z papierowej wikliny dla dzieci  i młodzieży, po których zrobiliśmy wystawkę prac. Z okazji dnia matki każde dziecko zabrało do domu skromne upominki

Czerwiec

Tradycyjnie rozpoczęliśmy ten miesiąc od święta naszych milusińskich- Dzień Dziecka 2010. Z tej też okazji odbył się wieczorek filmowy oraz  słodka niespodzianka trafiła w ręce każdego dziecka które przybyło w tym dniu do świetlicy. W tym miesiącu odbywał się turniej koszykówki. Z okazji dnia ojca dzieci zabrał upominki w postaci krawatu przez siebie ozdobionego. Zostały przypomniane zasady bezpieczeństwa podczas trwania wakacji.

Lipiec i sierpień

Wakacje rozpoczęliśmy od festynu rodzinnego, który zorganizowany został wspólnie  z zarządem dzielnicy Gogolin- Strzebniów. Na festyn przybyli również strażacy z OSP Gogolin. Zorganizowany został również wyjazd do kina pt. Smerfy 3.  a oprócz tego dla dzieci odbywały się różne zajęcia tematyczne jak zabawa tworzywem i wiele innych atrakcji.

Wrzesień

Nowy rok szkolny - nowe postanowienia i oczekiwania (wspólne pogadanki). Jesienne porządki wokół naszej świetlicy. Odbywały się różnego typu pogadanki na temat: "Kim zostanę, gdy dorosnę?". Z okazji Dnia chłopaka dziewczyny obdarowały chłopaków małym prezencikiem.

Październik

Organizowane były spacery dróżkami naszej wioski, podczas których obserwowaliśmy zmiany zachodzące w przyrodzie. Podczas zajęć plastycznych wykonaliśmy wiele "kasztanowych ludzików". Z okazji Helloween zorganizowana została dyskoteka.

Listopad

Przygotowania do kiermaszu ruszyły pełną parą. Wykonywaliśmy przeróżne ozdoby świąteczne: stroiki, choinki z kawy, odlewy gipsowe. Wszystkie prace wspólnie wykonane eksponowane były podczas kiermaszu świątecznego w Gogolinie.  Andrzejki  spędziliśmy  w nieco innej formie gdyż oprócz wróżb odbył się również wieczorek filmowy.

Grudzień

Dzieci i młodzież uczestniczyły w spotkaniu mikołajkowym zorganizowanym przez zarząd dzielnicy oraz stowarzyszenie działające w dzielnicy. Podczas spotkania z gościnną wizytą przybył do dzieci św. Mikołaj, który obdarował wszystkich słodkimi niespodziankami. Braliśmy udział w kiermaszu Bożonarodzeniowym, na który przygotowane zostały różne odlewy gipsowe oraz stroiki. Przed świętami spotkaliśmy się, żeby podzielić się opłatkiem oraz życzyć sobie wszystkiego co najlepsze.

Ferie 2020