Staropolskie przysłowie mówi: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Naszą coroczną tradycją stały się imprezy pt. „Tłusty Czwartek z biesiadą i dużą dawką humoru”. W trakcie wspólnych biesiad prowadzonych przez zapraszanych artystów oprócz mnóstwa dobrej muzyki, pojawiały się anegdoty, wspólne zabawy i konkursy z nagrodami. Uczestnicy imprezy otrzymali teksty piosenek, dzięki czemu mogli aktywnie uczestniczyć we wspólnym śpiewaniu. Aby tradycji stało się za dość na stołach nie mogło zabraknąć pysznych pączków. Z powodu panującej pandemii i obostrzeń sanitarnych w tym roku nie możemy się razem spotkać.
W premierowym filmie z cyklu „TradycjoTeka” zdradzimy Wam przepis na najlepsze domowe pączki. Pracownicy Gminnego Ośrodka Kultury w Gogolinie pokażą jak krok po kroku je przygotować, a twórczyni ludowa, pani Edeltrauda Krupop opowie „Jak to pierwyj było z tymi kreploma”.
Z okazji Tłustego Czwartku, pracownicy Gminnego Ośrodka Kultury w Gogolinie przygotowali dla wszystkich dzieci przedstawienie w formie kamishibai, czyli papierowy teatrzyk, w oparciu o utwór Marii Kownackiej "Pączki i faworki u babci Honorki".