Dnia 18 grudnia  zarząd UTW brał udział  w świątecznym spotkaniu Uniwersytetów III Wieku z całej Opolszczyzny. W sali Orła Białego Urzędu Marszałkowskiego w Opolu. W spotkaniu uczestniczyli : Zuzanna Donat - Kasiura - wicemarszałek Województwa Opolskiego, Monika Jurek Wojewoda opolski, Zbigniew Kubalańca - Wicemarszałek Województwa Opolskiego i pracownicy Opolskiego Centrum Demokracji Lokalnej.  Podczas spotkania podsumowano realizację drugiej edycji wsparcia w ramach projektu " Opolskie UTW" i wysłuchaliśmy wykładu Iwony Dobrowolskiej pt. " W zdrowym ciele zdrowy duch".

Korzystając z zaproszenia Starostwa Powiatowego w Krapkowicach 17.12. wzięliśmy udział w warsztatach florystycznych. Z radością tworzyłyśmy pod okiem profesjonalistek, świąteczne stroiki  dla rodzin z naszego województwa, dotkniętych wrześniową powodzią.

Ostatnie spotkanie roku ( 11.12.)  to tradycyjnie Wigilia członków UTW i zaproszonych gości z instytucji, które przez cały rok wspierają nas i organizują dla nas różne spotkania. 
Byli to burmistrz Krzysztof Reinert, księża z obu gogolińskich parafii, sekretarz gminy Katarzyna Szewczyk, dyrektorka GOKu Iwona Cimek, dyrektorka biblioteki Ewa Wiora, dyrektor CUSu Marek Korniak, przewodniczący Rady Seniorów Jan Nadbrzeżny. 
Spotkanie rozpoczęli księża błogosławieństwem opłatka i zebranych. Restauracja "Karolinka" serwowała tradycyjną kolację. Potem były wiersze wprowadzające w nastrój świąteczny i wspólne kolędowanie przy akompaniamencie " Wędrującej kapeli".

Dnia 4 grudnia odbyło się nasze ostatnie spotkanie tematyczne. Podróżnik pan Krzysztof Lisowski z Opola opowiedział o swojej wyprawie do Indonezji. Przedstawił plan organizacji przelotów i przemieszczania się, warunki geograficzne i demograficzne tego olbrzymiego ( 6 razy większego od Polski ) kraju. Pokazał wiele zdjęć przyrody, ludzi , budowli z 3 zwiedzanych ( Java, Bali, Celebes)  spośród 18 tysięcy zamieszkałych wysp. 

Dnia 27 listopada grupa 40 osób uczestniczyła w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez panią Irenę Jasińską. Proste przepisy podane w pięknej formie były dla nas przedświąteczną inspiracją i smacznym poczęstunkiem na koniec wspólnej pracy.