Ostatnie zajęcia na świetlicy w Malni przepełnione są świątecznymi zapachami. Jeżeli to nie zapach pierników, które ostatnio często wypiekamy, to na pewno pachnie choinka, z której dzieci wykonują przepiękne stroiki dla swoich mam. Stroiki te wręczą podczas spotkania opłatkowego w dn. 17 grudnia.
 
Barbara Herok
opiekunka świetlicy w Malni
 
Już tradycją się stało, że w dzień św. Mikołaja w Świetlicy w Malni piecze się pierniki. Każde obecne dziecko mogło samo przygotować, upiec i udekorować świąteczne pierniczki, które oczywiście trafia na świąteczny stół. Zajęcia, jak zwykle, cieszyły się dużą popularnością.  Wszystkie prace były na medal.
Barbara Herok
opiekunka świetlicy w Malni
 
Dn. 8 listopada 2019 r. odbyły się w Świetlicy w Malni warsztaty dla klasy I szkoły podstawowej, które prowadziła pani Kasia Wystrach - Blaut. Tym razem dzieci wraz z rodzicami, pod czujnym okiem pani Kasi, uczyły się jak z pustych butelek plastikowych, zrobić piękny lampion na św. Marcina. Na koniec zajęć, każdy z uczestników wyszedł z przepięknym lampionem. 
Barbara Herok
opiekunka świetlicy w Malni
 
Dnia 26 października 2019 r. odbyły się w świetlicy w Malni warsztaty dla pań z Koła Gospodyń Wiejskich. Warsztaty prowadziła pani Katarzyna Wystrach - Blaut. Uczyła zainteresowane panie jak wykonać w prosty sposób stroik jesienny. Uczestniczki warsztatów poznały nową technikę wykonywania kwiatów z foamiranu.
 
Barbara Herok
opiekunka świetlicy w Malni
 
 

W świetlicy w Malni zorganizowano DZIEŃ Z DYNIĄ, wspólnie ze świetlicami z Choruli i Odrowąża. Dynię można było posmakować w postaci PLACKÓW z dyni i przepysznego DŻEMU dyniowego oraz wykonywaliśmy dynio podobne stworki/ludki/strachy – jak zwał tak zwał. Tworzyliśmy, ozdabialiśmy, a naszym inspiracjom nie było widać końca… Przygotowano bardzo wiele ozdób i darów pięknej, kolorowej Pani Jesieni, które mogliśmy wykorzystać w czasie warsztatów. Gdy unosiliśmy się artystycznym fantazjom – z kuchni można już było poczuć niesamowity zapach placuszków dyniowych, na które łakomił się nie jeden łasuch. Gdy wszystkie placki zostały usmażone, a stoły do konsumpcji odpowiednio przygotowane – wszyscy z niecierpliwością zasiedli do stołu i … w mig placków już nie było. Smakowały i placki i dżem dyniowy. Z przykrością stwierdziliśmy, że mogło być przygotowanych placków o wiele wiele więcej… Po zajęciach każdy swoje prace – dekoracje zabrał do domu, jak również przepis na placki z dyni. Dziękujemy serdecznie za miło spędzony czas i zapraszamy na kolejne nasze dyniowe spotkania: 22 października w Kamieniu Śląskim oraz 28 października w Strzebniowie.

 Prowadzące warsztaty

Ewa Kremer i Katarzyna Wystrach-Blaut